De Westhoek

Houthulst - Knokkebrug

Uitkijktoren
Op de samenvloeiing van het Kanaal Ieper-IJzer en de IJzer voorziet het gemeentebestuur van Houthulst de bouw van een uitkijktoren. Op dit (recreatief) kruispunt van natuur en erfgoed garandeert een uitkijkpunt een schitterend zicht op de IJzervallei en de omliggende dorpen.

 

Locatie: Knokkebrug - Houthulst
Indiener: Gemeente Houthulst
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: Voorontwerp goedgekeurd

Houthulst - Vredesmolen

In Houthulst komt een panoramisch informatiepaneel aan de Vredesmolen. Door zijn uitzonderlijke ligging op de hoogte van Klerken biedt de molenromp een uniek zicht op het omliggende landschap van de Westhoek. Deze update maakt het uitkijkpunt nog aantrekkelijker voor bezoekers.


Locatie: Vredesmolen Klerken - Houthulst
Indiener: Gemeente Houthulst
Provinciale steun: € 7.500 (*)
Status: Opening 28 april 2018

Kemmel - Belvedèretoren

Het project ‘Belvedèretoren 2.0’ wil de uitkijktoren op de Kemmelberg opknappen en ontsluiten voor het grote publiek. Het bezoek aan het beschermde monument wordt veiliger en voorzien van duiding en faciliteiten voor kinderen. Terug naar de roots van het gebouw dus.


Locatie: Kemmelberg - Heuvelland
Indiener: BVBA Belvedère
Provinciale steun: € 52.800 (*)
Status: Opening 3 mei 2018

Mesen - Sint-Niklaaskerk

Kerktoren 
De Sint-Niklaaskerk is een opvallend zicht in het glooiende landschap met zijn unieke koepelvormige top op de toren. De Mesenaars noemen de toren “de dikkop” en ook worden de inwoners hiernaar vernoemd. Terwijl je de 214 treden van de kerktoren beklimt kun je halfweg even verpozen in de tentoonstelling ‘Feniks : Mesen, kleine stad, grootse geschiedenis’. Deze tentoonstelling belicht de verschillende facetten van Mesen door de eeuwen heen. Als je bijna de top van de toren bereikt wandel je langs de vredesbeiaard met zijn 58 klokken. Eenmaal boven geniet je van een fenomenaal panoramisch uitzicht over de stad, haar omgeving tussen West-Vlaamse heuvels en de Noord-Franse vlaktes.

 

Locatie: Kerkstraat, Mesen
Indiener: Stad Mesen
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: Opening voorjaar 2021

Reningelst - Kinderbrouwerij

Mouttoren
De mouttoren van de voormalige Brouwerij-Mouterij Sint-Joris in Reningelst is gerestaureerd en opgewaardeerd tot uitkijkpunt. De toren maakt deel uit van De Kinderbrouwerij en biedt naast kinderen ook andere bezoekers een schitterend uitzicht op het dorp Reningelst, de vallei van de Grote Beek en de West-Vlaamse heuvelrug.

 

Locatie: Reningelstplein 5a, Poperinge
Indiener: vzw De Fietseling
Provinciale steun: € 44.017,50 (*)
Status: Opening 4 juli 2020

Veurne - Sint-Niklaastoren

Kerktoren

De zee, het West-Vlaamse Heuvelland met de 156 meter hoge Kemmelberg, de 84 meter hoge IJzertoren in Diksmuide, het 104 meter hoge Europacentrum in Oostende, en zelfs de haven van het Noord-Franse Duinkerke … Geniet van het prachtig panoramisch 360˚ uitzicht bovenop de Sint-Niklaastoren. Terwijl je de 214 trappen oploopt, kun je op verschillende plaatsen even verpozen en krijg je informatie over de beiaard, de voormalige klokkengieterij, de geschiedenis van de toren en zijn omgeving en de wederopbouw van de stad na de Eerste Wereldoorlog.

 

Locatie: Appelmarkt, Veurne
Indiener: Stad Veurne
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: Opening 9 december 2020

Zonnebeke - Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kerktoren
De toren van de beschermde Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke, naar een ontwerp van architect Huib Hoste, werd toegankelijk gemaakt voor bezoekers. De halfronde panoramische ramen in de nok van de toren bieden een prachtig uitzicht op het dorp met voormalige Augustijnenabdij en kasteelpark en op het landschap van de krijgsverrichtingen in de Eerste Wereldoorlog. Op de tussenverdiepingen werd een tentoonstelling ingericht waarbij toelichting wordt gegeven bij de verschillende fases van de Zonnebeekse geschiedenis.

 

Locatie: Centrum Zonnebeke
Indiener: Gemeente Zonnebeke
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: Opening 5 april 2019

(*) De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud toegekend op basis van voorlopige kostenramingen.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF