De Westhoek

Houthulst - Knokkebrug

Uitkijktoren
Op de samenvloeiing van het Kanaal Ieper-IJzer en de IJzer voorziet het gemeentebestuur van Houthulst de bouw van een uitkijktoren. Op dit (recreatief) kruispunt van natuur en erfgoed garandeert een uitkijkpunt van 15 à 20 meter hoogte een schitterend zicht op de IJzervallei en de omliggende dorpen.

 

Locatie: Knokkebrug - Houthulst
Indiener: Gemeente Houthulst
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: Voorontwerp goedgekeurd

Houthulst - Vredesmolen

In Houthulst komt een panoramisch informatiepaneel aan de Vredesmolen. Door zijn uitzonderlijke ligging op de hoogte van Klerken biedt de molenromp een uniek zicht op het omliggende landschap van de Westhoek. Deze update maakt het uitkijkpunt nog aantrekkelijker voor bezoekers.


Locatie: Vredesmolen Klerken - Houthulst
Indiener: Gemeente Houthulst
Provinciale steun: € 7.500 (*)
Status: Opening 28 april 2018

Kemmel - Belvedèretoren

Het project ‘Belvedèretoren 2.0’ wil de uitkijktoren op de Kemmelberg opknappen en ontsluiten voor het grote publiek. Het bezoek aan het beschermde monument wordt veiliger en voorzien van duiding en faciliteiten voor kinderen. Terug naar de roots van het gebouw dus.


Locatie: Kemmelberg - Heuvelland
Indiener: BVBA Belvedère
Provinciale steun: € 52.800 (*)
Status: Opening 3 mei 2018

Mesen - Sint-Niklaastoren

Kerktoren  
Aan de buitenkant van de koepel van de kerktoren, op een hoogte van 37 meter, wordt een nieuwe rondgang gerealiseerd. Van daar uit krijg je een fantastisch weids uitzicht op de heuvelrug van Heuvelland en Mesen, ontdek je de Leievallei en komen Rijsel en de terrils in Noord-Frankrijk tevoorschijn.

 

Locatie: Kerkstraat, Mesen
Indiener: Stad Mesen
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: Opening 27 mei 2020

Reningelst - Kinderbrouwerij

Mouterijtoren
Het doel van dit project bestaat erin om de te restaureren mouterijtoren van de voormalige Brouwerij-Mouterij Sint-Joris in Reningelst op te waarderen tot uitkijktoren/ belevingsplatform. Er wordt voorzien in een bijkomende trappenpartij, een aangepaste dakvloer, een borstwering en educatieve panelen. De mouterijtoren maakt deel uit van De Kinderbrouwerij en zal naast kinderen ook andere bezoekers een schitterend uitzicht bieden op het dorp Reningelst, de vallei van de Grote Beek en de West-Vlaamse heuvelrug.

 

Locatie: Reningelst - Poperinge
Indiener: vzw De Fietseling
Provinciale steun: € 44.017,50 (*)
Status: Restauratie lopende

Veurne - Sint-Niklaaskerk

Kerktoren
De beschermde toren van de Sint-Niklaaskerk wordt door het stadsbestuur van Veurne publiek toegankelijk gemaakt. Daartoe worden ingang en ontsluiting aangepakt, komt er energiezuinige verlichting en een bescherming van de klokkenzolder. Vanop de 48 meter hoge toren heeft de bezoeker een indrukwekkend 360° uitzicht van kust tot hinterland.

 

Locatie: Centrum Veurne
Indiener: Stad Veurne
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: Opening 27 mei 2020

Zonnebeke - Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kerktoren
De toren van de beschermde Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke, naar een ontwerp van architect Huib Hoste, werd toegankelijk gemaakt voor bezoekers. De halfronde panoramische ramen in de nok van de toren bieden een prachtig uitzicht op het dorp met voormalige Augustijnenabdij en kasteelpark en op het landschap van de krijgsverrichtingen in de Eerste Wereldoorlog. Op de tussenverdiepingen werd een tentoonstelling ingericht waarbij toelichting wordt gegeven bij de verschillende fases van de Zonnebeekse geschiedenis.

 

Locatie: Centrum Zonnebeke
Indiener: Gemeente Zonnebeke
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: Opening 5 april 2019

(*) De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud toegekend op basis van voorlopige kostenramingen.