Kerstvakantie aan de Kust

De Kust

Uitkijktoren Uitkerkse Polder - Blankenberge

Blankenberge - Uitkerkse Polder

Uitkijktoren
In het grootste natuurgebied van West-Vlaanderen zal de vzw Natuurpunt Beheer een nieuwe uitkijktoren optrekken naast het bezoekerscentrum De Uitkerkse Polder. Van op de uitkijkpost zal je kunnen genieten van een indrukwekkend zicht op het middeleeuwse polderlandschap, de torens van Brugge en de kustlijn.

 

Locatie: Uitkerkse Polder - Blankenberge
Indiener: Natuurpunt Beheer vzw
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: WinVorm procedure lopende

Blankenberge - Vuurtoren

Blankenberge - Vuurtoren

Vuurtoren
Stad Blankenberge zal het uitkijkterras van het vuurtorengebouw toegankelijk maken voor het grote publiek. Vanop dit terras, op een hoogte van ongeveer 7,5 meter, heeft men een fantastisch  zicht op de haven, het strand en de Noordzee. Bij helder weer zijn onder meer Oostende en Brugge te zien.

 

Locatie: Zeedijk, Blankenberge
Indiener: Stad Blankenberge
Provinciale steun: € 118.125 (*)
Status: Nog te starten

De Haan - Wenduine

De Haan - Wenduine - Zeedijk

Uitkijktoren
De Haan en Wenduine hebben een hart voor kunst. De internationaal gerenommeerde kunstenaar Guillaume Bijl wordt ingeschakeld om een uitkijktoren te realiseren als kunstwerk. Het wordt een uitkijkpunt met zicht op zee, strand, duinen en polders, én zal een echte eyecatcher worden op het einde van de Zeedijk.

 

Locatie: Zeedijk - Wenduine
Indiener: Gemeente De Haan
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: Nog te starten

De Panne - Uitkijkplatform

De Panne - Uitkijkplatform

Uitkijkplatform
De gemeente De Panne zal een nieuw uitkijkplatform realiseren in de duinen. Dit wordt meteen ook het meest westelijke uitkijkpunt van België. Voor het ontwerp wordt beroep gedaan op de Oproep WinVorm van de provincie West-Vlaanderen. Het nieuwe uitkijkpunt zal een adembenemend 360° zicht bieden over het natuurreservaat De Westhoek, het verdere hinterland en de zee.

 

Locatie: Voorduinen natuurreservaat De Westhoek, nabij de Franse grens  
Indiener: Gemeente De Panne
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: Nog te starten

Uitkijktoren Hoge Blekker - Koksijde

Koksijde - Hoge Blekker

Uitkijktoren
Het gemeentebestuur van Koksijde plant om de onthaalvoorzieningen op de top van de Hoge Blekker - met zijn 33 meter de hoogste duin van de Vlaamse Kust - te optimaliseren en aan te vullen met een belevingsvolle uitkijktoren. Deze strategisch gelegen ‘eye-catcher’ van circa 20 meter hoogte zal een uniek 360° zicht garanderen van de kustlijn, over de duingebieden tot in het achterland.
Ontwerp: Next Architects i.s.m. ingenieursbureau Miebach

 

Locatie: Hoge Blekker - Koksijde
Indiener: Gemeente Koksijde
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: Voorontwerp goedgekeurd

Warandetoren - Middelkerke

Middelkerke - Warandetoren

Met zijn lange gebogen sprieten, verwijzend naar het typische helmgras, is de Warandetoren een opvallende en ranke verschijning. Vanop de basis (7 meter) krijg je een mooi uitzicht op de Warandeduinen, een heel waardevol natuurgebied met bijzondere planten en dieren. Wie tot boven klimt (20 meter) wordt beloond met een fantastisch zicht op Middelkerke en Westende, de uitgestrekte polders en uiteraard de zee …. De stalen constructie werd gebouwd bovenop de restanten van de oude watertoren. Die verdween maar zijn oorspronkelijke functie niet. Nog altijd wordt van hieruit een groot deel van Middelkerke van drinkwater voorzien.

 

Locatie: Warandeduinen Middelkerke
Indiener: Gemeente Middelkerke
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: Opening 30 september 2018

Halve Maan - Oostende

Oostende - Halve Maan

Uitkijkpunt
De Stad Oostende zal de hoogste bunker op de Halve Maanduin op de Oosteroever in Oostende ontsluiten en belevingsvol inrichten voor het grote publiek. Er komt een brug en een integraal toegankelijk pad met infoborden. Vanuit de bunker is er een indrukwekkend uitzicht op de kustlijn. De site wordt een belangrijke stopplaats langs het Groen Lint, de 35 km lange fietsroute rond Oostende.
Ontwerp: B-ILD i.s.m. Bressers en Sileghem & Partners

 

Locatie: Oosteroever Oostende
Indiener: Stad Oostende
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: Voorontwerp goedgekeurd

 

Tuinen van Stene - Oostende

Oostende - Tuinen van Stene

Uitkijkplatform
De Stad Oostende zal op een hoogte van 20 meter een uitkijkplatform oprichten met 360° zicht op het landschapspark Tuinen van Stene, de polders, Stene dorp, stad Oostende, duinen en luchthaven. Dit uitkijkplatform zal verankerd worden aan een nieuwe fietsas en groenbuffer die aan de achterzijde van de Torhoutsesteenweg zullen ontwikkeld worden.
Ontwerp: Poot Architectuur en stefan.schöning.studio

 

Locatie: Achterzijde Torhoutsesteenweg
Indiener: Stad Oostende
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: Voorontwerp goedgekeurd

(*) De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud toegekend op basis van voorlopige kostenramingen.