De Kust

De Haan - Vuurtoren / Uitkijktoren

Uitkijktoren
De Haan heeft een hart voor kunst. De internationaal gerenommeerde kunstenaar Guillaume Bijl wordt ingeschakeld om een uitkijktoren te realiseren als kunstwerk. Het wordt een uitkijkpunt met zicht op zee, strand en duinen, én zal een echte eyecatcher worden voor De Haan.

 

Locatie: Vosseslag, De Haan
Indiener: Gemeente De Haan
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: wegens de huidige coronamaatregelen is de toren voorlopig nog niet toegankelijk voor het publiek

De Panne - Uitkijkplatform

Uitkijkplatform
De gemeente De Panne zal een nieuw uitkijkplatform realiseren in de duinen. Dit wordt meteen ook het meest westelijke uitkijkpunt van België. Voor het ontwerp wordt beroep gedaan op de Oproep WinVorm van de provincie West-Vlaanderen. Het nieuwe uitkijkpunt zal een adembenemend 360° zicht bieden over het natuurreservaat De Westhoek, het verdere hinterland en de zee.
Ontwerp: Studio MOTO i.s.m. stabiliteitsbureau Mouton

 

Locatie: Tussen duinen en strand, aan de betonnen wandeldijk  
Indiener: Gemeente De Panne
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: Voorontwerp goedgekeurd

Koksijde - Hoge Blekker

Uitkijktoren
Het gemeentebestuur van Koksijde plant om de onthaalvoorzieningen op de top van de Hoge Blekker - met zijn 33 meter de hoogste duin van de Vlaamse Kust - te optimaliseren en aan te vullen met een belevingsvolle uitkijktoren. Deze strategisch gelegen ‘eye-catcher’ van circa 20 meter hoogte zal een uniek 360° zicht garanderen van de kustlijn, over de duingebieden tot in het achterland.
Ontwerp: Next Architects i.s.m. ingenieursbureau Miebach

 

Locatie: Hoge Blekker - Koksijde
Indiener: Gemeente Koksijde
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: Voorontwerp goedgekeurd

Middelkerke - Warandetoren

Met zijn lange gebogen sprieten, verwijzend naar het typische helmgras, is de Warandetoren een opvallende en ranke verschijning. Vanop de basis (7 meter) krijg je een mooi uitzicht op de Warandeduinen, een heel waardevol natuurgebied met bijzondere planten en dieren. Wie tot boven klimt (20 meter) wordt beloond met een fantastisch zicht op Middelkerke en Westende, de uitgestrekte polders en uiteraard de zee …. De stalen constructie werd gebouwd bovenop de restanten van de oude watertoren. Die verdween maar zijn oorspronkelijke functie niet. Nog altijd wordt van hieruit een groot deel van Middelkerke van drinkwater voorzien.
Ontwerp: Architecten Delobelle 

 

Locatie: Warandeduinen Middelkerke
Indiener: Gemeente Middelkerke
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: Opening 30 september 2018

(*) De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud toegekend op basis van voorlopige kostenramingen.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF