Horizon 2025 - West-Vlaanderen in zicht

‘Horizon 2025’ staat voor een netwerk van uitkijktorens en belevingsplatformen, verspreid over de hele provincie om de attractiviteit van de 4 toeristische regio’s te verhogen, de beleving van de recreatieve routes en netwerken te verhogen en de aantrekkingskracht van stadjes en dorpen te vergroten. De provincie West-Vlaanderen en Westtoer trekken hiervoor 4 miljoen euro uit. Dit zal tegen 2025 een 20-tal observatiepunten opleveren. Tot nu toe werden 21 projecten goedgekeurd.

De uitkijkpunten kunnen nieuwe constructies zijn, of bestaande gebouwen (zoals kerktorens) die ontsloten worden voor het grote publiek. Ze worden op termijn opgenomen in een provinciebreed netwerk met uniforme duiding, gelinkt aan toeristische routes en bezienswaardigheden. Alle projecten zijn gelegen langs het fietsnetwerk, zijn gratis toegankelijk en goed bereikbaar.
 

Enkele projecten

Middelkerke - Warandetoren

Met zijn lange gebogen sprieten, verwijzend naar het typische helmgras, is de Warandetoren een opvallende en ranke verschijning. Vanop de basis (7 meter) krijg je een mooi uitzicht op de Warandeduinen, een heel waardevol natuurgebied met bijzondere planten en dieren. Wie tot boven klimt (20 meter) wordt beloond met een fantastisch zicht op Middelkerke en Westende, de uitgestrekte polders en uiteraard de zee… De stalen constructie werd gebouwd bovenop de restanten van de oude watertoren. Die verdween maar zijn oorspronkelijke functie niet. Nog altijd wordt van hieruit een groot deel van Middelkerke van drinkwater voorzien.

 

Locatie: Warandeduinen Middelkerke
Indiener: Gemeente Middelkerke
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: Opening 30 september 2018

Veurne - Sint-Niklaastoren

Kerktoren
De beschermde toren van de Sint-Niklaaskerk wordt door het stadsbestuur van Veurne publiek toegankelijk gemaakt. Daartoe worden ingang en ontsluiting aangepakt, komt er energiezuinige verlichting en een bescherming van de klokkenzolder. Vanop de 48 meter hoge toren heeft de bezoeker een indrukwekkend 360° uitzicht van kust tot hinterland.


Locatie: Centrum Veurne
Indiener: Stad Veurne
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: Opening 27 mei 2020

Zonnebeke - Onze-Lieve-Vrouwekerk

De toren van de beschermde Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke, naar een ontwerp van architect Huib Hoste, werd toegankelijk gemaakt voor bezoekers. De halfronde panoramische ramen in de nok van de toren bieden een prachtig uitzicht op het dorp met voormalige Augustijnenabdij en kasteelpark en op het landschap van de krijgsverrichtingen in de Eerste Wereldoorlog. Op de tussenverdiepingen werd een tentoonstelling ingericht waarbij toelichting wordt gegeven bij de verschillende fases van de Zonnebeekse geschiedenis.

 

Locatie: Centrum Zonnebeke
Indiener: Gemeente Zonnebeke
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: Opening 5 april 2019

(*) De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud toegekend op basis van voorlopige kostenramingen.

Meer info


Goedgekeurde projecten per regio