Zwin Natuur Park

Horizon 2025 - West-Vlaanderen in zicht

‘Horizon 2025’ staat voor een netwerk van uitkijktorens en belevingsplatformen, verspreid over de hele provincie om de attractiviteit van de 4 toeristische regio’s te verhogen, de beleving van de recreatieve routes en netwerken te verhogen en de aantrekkingskracht van stadjes en dorpen te vergroten. De provincie West-Vlaanderen en Westtoer trekken hiervoor 4,4 miljoen euro uit. Dit zal tegen 2025 een 20-tal observatiepunten opleveren. Tot nu toe werden 23 projecten goedgekeurd.

De uitkijkpunten kunnen nieuwe constructies zijn, of bestaande gebouwen (zoals kerktorens) die ontsloten worden voor het grote publiek. Ze worden op termijn opgenomen in een provinciebreed netwerk met uniforme duiding, gelinkt aan toeristische routes en bezienswaardigheden. Alle projecten zijn gelegen langs het fietsnetwerk, zijn gratis toegankelijk en goed bereikbaar.
 

Enkele projecten in ontwikkeling

Belvedèretoren - Kemmel

Belvedèretoren - Kemmel

Het project ‘Belvedèretoren 2.0’ wil de uitkijktoren op de Kemmelberg opknappen en ontsluiten voor het grote publiek. Het bezoek aan het beschermde monument wordt veiliger en voorzien van duiding en faciliteiten voor kinderen. Terug naar de roots van het gebouw dus.

 

Locatie: Kemmelberg - Heuvelland
Indiener: BVBA Belvedère
Provinciale steun: € 52.800 (*)
Status: Opening 3 mei 2018

Vredesmolen - Houthulst

Vredesmolen - Houthulst

In Houthulst komt een panoramisch informatiepaneel aan de Vredesmolen. Door zijn uitzonderlijke ligging op de hoogte van Klerken biedt de molenromp een uniek zicht op het omliggende landschap van de Westhoek. Deze update maakt het uitkijkpunt nog aantrekkelijker voor bezoekers.

 

Locatie: Vredesmolen Klerken - Houthulst
Indiener: Gemeente Houthulst
Provinciale steun: € 7.500 (*)
Status: Opening 28 april 2018

Warandetoren - Middelkerke

Warandetoren - Middelkerke

Een van de eerste realisaties, gepland in voorjaar 2018. De bestaande watertoren werd, op de basis van zes meter hoog na, volledig afgebroken. Hierop komt de nieuwe constructie. Op het hoogste platform krijg je een panoramisch zicht van 360° graden op de Warandeduinen, de polders, de zee, het strand én het beeldenpark van Beaufort. Ontwerp: Architecten Delobelle

 

Locatie: Warandeduinen Middelkerke
Indiener: Gemeente Middelkerke
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: Oplevering najaar 2018

(*) De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud toegekend op basis van voorlopige kostenramingen.

Meer info


Goedgekeurde projecten per regio