Horizon 2025 - West-Vlaanderen in zicht

‘Horizon 2025’ staat voor een netwerk van uitkijktorens en belevingsplatformen, verspreid over de hele provincie om de attractiviteit van de 4 toeristische regio’s te verhogen, de beleving van de recreatieve routes en netwerken te verhogen en de aantrekkingskracht van steden en dorpen te vergroten.

Ook in moeilijke tijden blijven we met Westtoer en de Provincie investeren in toeristisch-recreatieve producten. Mensen gaan meer dan ooit bewust op zoek naar beleving in de eigen regio. Met het programma Horizon 2025 spelen we daarop in door bijkomend te investeren in landschapsbeleving in de toeristische regio’s van West-Vlaanderen.

Binnen Horizon 2025 is zowel de realisatie van nieuwe uitkijkpunten als het toegankelijk maken van bestaande torens mogelijk.  (vb. vuurtoren of watertoren). Voorwaarde is dat de uitkijkpunten gratis toegankelijk zijn.

Financieel kader

De bijdrage van de Provincie West-Vlaanderen/Westtoer kan maximaal 75% bedragen. Voor de bouw van nieuwe uitkijkpunten wordt de bijdrage geplafonneerd op €225.000 (totale projectkost €300.000). Voor het aanpassen/verbouwen/toegankelijk maken van bestaande uitkijkpunten wordt de steun geplafonneerd op €150.000 (totale projectkost €200.000). Er is een richtminimum van €50.000 per project (totale kost). De hierboven vermelde bedragen zijn inclusief BTW.

Wie kan een project aanmelden?

  • Openbare besturen: gemeenten, autonome gemeentebedrijven
  • Verenigingen met rechtspersoonlijkheid (vzw’s)
  • Private sector

Aanmeldingsdatum

 

Enkele projecten

Mesen - Sint-Niklaaskerk

Kerktoren
De Sint-Niklaaskerk is een opvallend zicht in het glooiende landschap met zijn unieke koepelvormige top op de toren. De Mesenaars noemen de toren “de dikkop” en ook worden de inwoners hiernaar vernoemd. Terwijl je de 214 treden van de kerktoren beklimt kun je halfweg even verpozen in de tentoonstelling ‘Feniks : Mesen, kleine stad, grootse geschiedenis’. Deze tentoonstelling belicht de verschillende facetten van Mesen door de eeuwen heen. Als je bijna de top van de toren bereikt wandel je langs de vredesbeiaard met zijn 58 klokken. Eenmaal boven geniet je van een fenomenaal panoramisch uitzicht over de stad, haar omgeving tussen West-Vlaamse heuvels en de Noord-Franse vlaktes.

 

Locatie: Kerkstraat, Mesen
Indiener: Stad Mesen
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: Opening voorjaar 2021

Kortrijk - Sint-Maartenskerk

Kerktoren
De toren van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk is één van de opvallende bakens van de skyline van de stad. Binnenkort zal de kerktoren toegankelijk zijn voor het grote publiek. Vanop de rondgang rond de toren is er een fantastisch zicht op de stad en de ruime omgeving.

 

Locatie: Jozef Vandaleplein, Kortrijk
Indiener: Stad Kortrijk
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: Opening najaar 2020

De Haan - Vuurtoren / Uitkijktoren

Vuurtoren
De Haan heeft een hart voor kunst. De internationaal gerenommeerde kunstenaar Guillaume Bijl wordt ingeschakeld om een uitkijktoren te realiseren als kunstwerk. Het wordt een uitkijkpunt met zicht op zee, strand en duinen, én zal een echte eyecatcher worden voor De Haan.

 

Locatie: Vosseslag, De Haan
Indiener: Gemeente De Haan
Provinciale steun: € 225.000 (*)
Status: wegens de huidige coronamaatregelen is de toren voorlopig nog niet toegankelijk voor het publiek

(*) De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud toegekend op basis van voorlopige kostenramingen.

Meer info


Goedgekeurde projecten per regio

Provincie West-Vlaanderen

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF