Horizon 2025 - West-Vlaanderen in zicht

‘Horizon 2025’ staat voor een netwerk van uitkijktorens en belevingsplatformen, verspreid over de hele provincie om de attractiviteit van de 4 toeristische regio’s te verhogen, de beleving van de recreatieve routes en netwerken te verhogen en de aantrekkingskracht van steden en dorpen te vergroten. De provincie West-Vlaanderen en Westtoer trekken hiervoor 4 miljoen euro uit. Dit zal tegen 2025 een 20-tal observatiepunten opleveren. Tot nu toe zijn er 18 goedgekeurde projecten.

De uitkijkpunten kunnen nieuwe constructies zijn, of bestaande gebouwen (zoals kerktorens) die ontsloten worden voor het grote publiek. Ze worden op termijn opgenomen in een provinciebreed netwerk met uniforme duiding, gelinkt aan toeristische routes en bezienswaardigheden. De projecten zijn gelegen langs het fietsnetwerk, zijn gratis toegankelijk en goed bereikbaar.
 

Enkele projecten

Mesen - Sint-Niklaaskerk

Kerktoren
De Sint-Niklaaskerk is een opvallend zicht in het glooiende landschap met zijn unieke koepelvormige top op de toren. De Mesenaars noemen de toren “de dikkop” en ook worden de inwoners hiernaar vernoemd. Terwijl je de 214 treden van de kerktoren beklimt kun je halfweg even verpozen in de tentoonstelling ‘Feniks : Mesen, kleine stad, grootse geschiedenis’. Deze tentoonstelling belicht de verschillende facetten van Mesen door de eeuwen heen. Als je bijna de top van de toren bereikt wandel je langs de vredesbeiaard met zijn 58 klokken. Eenmaal boven geniet je van een fenomenaal panoramisch uitzicht over de stad, haar omgeving tussen West-Vlaamse heuvels en de Noord-Franse vlaktes.

 

Locatie: Kerkstraat, Mesen
Indiener: Stad Mesen
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: Opening voorjaar 2021

Kortrijk - Sint-Maartenskerk

Kerktoren
De toren van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk is één van de opvallende bakens van de skyline van de stad. Binnenkort zal de kerktoren toegankelijk zijn voor het grote publiek. Vanop de rondgang rond de toren is er een fantastisch zicht op de stad en de ruime omgeving.

 

Locatie: Jozef Vandaleplein, Kortrijk
Indiener: Stad Kortrijk
Provinciale steun: € 150.000 (*)
Status: Opening najaar 2020

Reningelst - Kinderbrouwerij

Mouttoren St.-Joris 
De mouterijtoren van de voormalige Brouwerij-Mouterij Sint-Joris in Reningelst  zal gerestaureerd en opgewaardeerd worden tot uitkijkpunt. De mouterijtoren maakt deel uit van De Kinderbrouwerij en zal naast kinderen ook andere bezoekers een schitterend uitzicht bieden op het dorp Reningelst, de vallei van de Grote Beek en de West-Vlaamse heuvelrug.

 

Locatie: Reningelstplein 5a, Poperinge
Indiener: vzw De Fietseling
Provinciale steun: € 44.017,50 (*)
Status: Opening 4 juli 2020

(*) De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud toegekend op basis van voorlopige kostenramingen.

Meer info


Goedgekeurde projecten per regio

Provincie West-Vlaanderen

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF