Warandetoren in Middelkerke ingehuldigd

2018-10-01
Pers
Warandetoren in Middelkerke ingehuldigd

In Middelkerke is de Warandetoren ingehuldigd. De realisatie van de nieuwe uitkijktoren is een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, Westtoer, Middelkerke en FARYS. De Warandetoren maakt deel uit van het project Horizon 2025 van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Bovenop de restanten van de oude watertoren werd een imposante stalen constructie gebouwd. Door de ligging biedt de toren een uniek zicht op de polders en de zee.

Met Horizon 2025 investeren de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer 4,4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s. Er komt een netwerk van gratis toegankelijke observatiepunten, uitkijktorens en belevingsplatformen die verspreid zijn over de hele provincie. Naast de bouw van nieuwe uitkijktorens zullen ook bestaande gebouwen met een subliem uitzicht zoals kerktorens of watertorens gratis toegankelijk gemaakt worden. De Provincie West-Vlaanderen subsidieert de Warandetoren met 225.000 euro.

Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De uitkijktorens zijn verspreid over de ganse provincie en bieden een meerwaarde voor de toeristische uitstraling van de vier regio’s. De uitkijktorens zullen ook de beleving van de recreatieve routes en netwerken stimuleren alsook de aantrekkingskracht van steden en gemeenten vergroten”.

Met zicht op zee en de polders                                                                                     
De bestaande watertoren in Middelkerke werd bijna volledig afgebroken. De oorspronkelijke functie blijft echter behouden: nog altijd wordt van hieruit een groot deel van Middelkerke van drinkwater voorzien. Bovenop de romp van de watertoren is de nieuwe Warandetoren gebouwd, naar een ontwerp van Architecten Delobelle. 

De watertoren van Middelkerke was toe aan een grondige renovatie. De toren had ernstige betonrot met zware renovatiekosten tot gevolg. FARYS werkte daarom met veel plezier mee om de watertoren om te bouwen tot een originele uitkijktoren met behoud van de vroegere functies van de watertoren. De bufferfunctie blijft gewaarborgd door het ondergrondse reservoir op de site. Een pompstation in de voet van de toren zorgt voor een gelijke druk op het distributienet. Het deels afbreken van de watertoren kon dus zonder problemen.

Om niet te vergeten waarvoor de watertoren oorspronkelijk werd gebouwd, komt er een watertappunt aan de straatkant. Wandelaars en fietsers kunnen zo op elk moment genieten van lekker kraantjeswater.
Met zijn lange gebogen sprieten, verwijzend naar het typische helmgras, is de Warandetoren een opvallende en ranke verschijning. Vanop de basis (7 meter) krijg je een mooi uitzicht op de Warandeduinen, een waardevol natuurgebied met bijzondere planten en dieren. Wie tot boven klimt (20 meter) wordt beloond met een adembenemend zicht: Middelkerke en Westende, de uitgestrekte polders, het beeldenpark van Beaufort en uiteraard de zee ….

Schepen voor toerisme en erfgoed Michel Landuyt is bijzonder tevreden met de nieuwe aanwinst: “Met de bouw van de Warandetoren hebben wij van de nood een deugd gemaakt. De noodzakelijke afbraak van de oude watertoren bood ons een unieke kans om een nieuw, toeristisch baken te plaatsen in de duinen tussen Middelkerke en Westende-bad. We hebben er zo ongetwijfeld een nieuwe duurzame attractie bij, die perfect aansluit bij ons Beeldenpark.”

23 projecten
De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer lanceerden in 2016 een oproep voor het indienen van projecten in het programma Horizon 2025. Zowel openbare besturen, verenigingen met rechtspersoonlijkheid als private actoren dienden voorstellen in. Reeds 23 projecten werden geselecteerd.

Meer info: www.horizon2025.be.