Operatie Noordzee 1944-45 toont historische gebeurtenis in Belgische geschiedenis

2019-06-11
Pers
Wereldoorlog
Operatie Noordzee 1944-45 toont historische gebeurtenis in Belgische geschiedenis

Nieuwe tentoonstelling in Zeebrugge

Op de site van Seafront in Zeebrugge is de nieuwe tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944-45’ officieel geopend. De expositie vertelt het verhaal van de Bevrijding van de Scheldemonding. Ook het onderwatererfgoed voor de Kust komt aan bod. “De tentoonstelling brengt een sterk verhaal over een belangrijke historische gebeurtenis in de recente geschiedenis van ons land”, aldus Carl Decaluwé, gouverneur van de Provincie West-Vlaanderen. ‘Operatie Noordzee 1944-45’ is te bezoeken van 8 juni 2019 tot 3 januari 2021.

De tentoonstelling kadert binnen de nationale campagne ‘Belgium Remembers 44-45’. Deze campagne wordt gecoördineerd door het War Heritage Institute (WHI) en is ter herdenking van 75 jaar Bevrijding van België. De nieuwe tentoonstelling in Zeebrugge vertelt over de maanden oktober en november 1944 wanneer de Slag om de Schelde wordt gevochten. Bezoekers herbeleven deze historische gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog aan de hand van foto’s, kaarten, videomateriaal en originele objecten.

Unieke blikvangers
Franky Bostyn, Adjunct Directeur generaal a.i. van het War Heritage Institute: “De tentoonstelling illustreert wat exact gebeurde tijdens de bevrijding van de Scheldemonding. Het museale concept is bedacht en uitgewerkt door het War Heritage Institute (WHI).  Nooit eerder getoonde foto’s geven een beeld van het leven achter de Atlantikwall. Enkele blikvangers van deze tijdelijke tentoonstelling zijn een unieke originele Canadese pantserwagen en een luchtafweerkanon van het Britse oorlogsschip HMS Roberts, beiden uit de collectie van het WHI”. ‘Operatie Noordzee 1944-45’ belicht tevens het onderwatererfgoed voor de Kust. Op de bodem van de Noordzee bevinden zich honderden objecten en resten van schepen die 75 jaar geleden getuige waren van de Slag om de Schelde.

De Kust in de kijker
De tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944-45’ ondersteunt het cultuur-toeristisch aanbod langs de Kust. “De Bevrijding van 1944 wordt in binnen- en buitenland sterk in de kijker gezet. De expositie in Seafront zorgt voor een bijzondere uitstraling en stimuleert het imago van de kustregio”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

‘Operatie Noordzee 1944-45’ is een partnership tussen het War Heritage Institute, het Vlaams Instituut van de Zee, Westtoer en Seafront als private partner, met financiële steun van de Nationale Loterij en de Vlaamse Overheid en met medewerking van Stad Brugge en de Provincie West-Vlaanderen. Cindy Verbrugge, raadgever bij het kabinet van de Vlaamse minister-president: “Na de herdenking van De Groote Oorlog is ook de 75-jarige herdenking van de Bevrijding een belangrijk gegeven. Het brede publiek kan door tentoonstellingen zoals in Zeebrugge kennismaken met de recente geschiedenis van Vlaanderen”.

Praktisch
Operatie Noordzee 1944-45 is dagelijks (10-18u) te bezoeken van 8 juni 2019 tot en met 3 januari 2021.
Toegangsprijs: €13,50 per persoon, toegang Seafront inbegrepen. Kinderen, studenten, mindervaliden en 60-plussers genieten van kortingstarieven.

Meer info: www.dekust.be/seafront.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF