Nieuwe uitkijktoren in het Bergmolenbos in Roeselare

2019-04-08
Pers
Uitkijktoren Bergmolenbos

In het Bergmolenbos, het stadsbos in wording ten zuiden van Roeselare, zal in 2021 een nieuwe uitkijktoren verrijzen in het landschap. Na een stevige beklimming zullen de bezoekers kunnen genieten van een adembenemend uitzicht vanop 30 meter hoogte. Vandaag werd het ontwerp van de toren officieel voorgesteld.

De bouw van de uitkijktoren kadert in het Horizon 2025 project van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde: “De Provincie en Westtoer investeren € 225.000 in dit dossier. De uitkijktoren zal een echte landmark zijn en zal dagelijks gratis toegankelijk zijn voor het grote publiek”.

De uitkijktoren uit massief metselwerk werd ontworpen door atelier vík in samenwerking met AE architecten en BACK architectenbureau. Het ontwerp kwam als winnaar uit de bus van de architectuurwedstrijd Oproep WinVorm. Meer dan 60 bureaus hadden zich kandidaat gesteld voor deze wedstrijd.

Schepen Dirk Lievens: “Stad Roeselare heeft de kans gegrepen om samen met de Provincie en Westtoer een landmark te ontwikkelen voor de stad. De toren komt op een authentieke locatie die het Sterrebos verbindt met de historische site van de Bergmolen. Zo vormen we in deelgemeente Rumbeke een mooi aaneengesloten landelijk gebied van honderden hectaren groot, waar we op de noordzijde een boszone zullen ontwikkelen”.

De toren wordt gerealiseerd op een terrein van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Voor de verdere ontwikkeling van de uitkijktoren en de exploitatie van de site wordt er nauw samengewerkt met ANB.

Beklimming wordt deel van de beleving
In de toren werden tussenverdiepingen of ‘torenkamers’ gecreëerd: deze fungeren als rustplek maar kunnen ook gebruikt worden om uitleg te geven aan scholen of als tentoonstellingsruimte. Er werd bovendien een ontdubbelde circulatie voorzien: twee trappen stijgen parallel en raken elkaar op verschillende punten. Zo zijn er niet één, maar verschillende manieren om de top van de toren te bereiken.

Tijdens de beklimming worden de bezoekers getrakteerd op nauwkeurig gekadreerde zichten op de omgeving via de voorziene openingen in het metselwerk. Wie de uitdaging aangaat en helemaal tot boven klimt, wordt op het uitkijkplatform beloond met een fantastisch 360° zicht op de weidse omgeving.

Sprookjestoren
Aan de overzijde van de Rijksweg ligt het prachtige Kasteel van Rumbeke. Dat inspireerde de partners om de architecten om een sprookjesachtig ontwerp te vragen. Ronde kijkgaten, torenkamers, de lange molenbrug: ze prikkelen de verbeelding. Voor ouders dus een reden om hun kinderen mee te nemen naar het Bergmolenbos en zijn gezellige omgeving.

Horizon 2025: zicht op West-Vlaanderen                                                                
Tegen 2025 wil het project Horizon 2025 zo’n 20 à 25 nieuwe uitkijkpunten creëren, verspreid over de volledige provincie. Het project omvat zowel de bouw van nieuwe torens als het voorzien van uitkijkpunten in bestaande gebouwen (vb. kerken). Met Horizon 2025 investeren de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer samen 4,4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s.

Meer info: corporate.westtoer.be

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF