Nieuwe Q-labels, toeristische infopunten en Greeters voor de Leiestreek

2018-06-28
Pers
Q-Label
Nieuwe Q-labels, toeristische infopunten en Greeters voor de Leiestreek

In de Leiestreek hebben zeven nieuwe toeristische organisaties het Q-label van Westtoer ontvangen. Vier toeristische ondernemingen halen ook een verlenging van hun Q-label binnen. Het netwerk Infopunten Toerisme is uitgebreid met 13 nieuwe ondernemingen. Ook 16 nieuwe Greeters engageren zich om hun mooiste plekjes in de Leiestreek te tonen.

Q-traject
Het kwaliteitstraject bestaat uit opleiding en individuele begeleiding op maat. De deelnemers stappen ook in een meetsysteem om de tevredenheid van hun gasten op permanente basis te meten. Daarnaast leren de deelnemers van collega’s en wisselen ze ervaringen uit tijdens de best practice.

De deelnemers werden bezocht door een mystery of professional visitor. Zij beoordeelden onder andere de vriendelijkheid, de gastvrijheid, de netheid, … van de deelnemende zaken. Na het indienen van een kwaliteitsdossier en verdediging voor een jury, behaalden vijf toeristische ondernemingen, een infokantoor en een bezoekerscentrum het Q-label. Dit kwaliteitslabel is geldig voor een periode van drie jaar. Alle ondernemingen met het Q-label staan garant voor een kwalitatieve dienstverlening aan hun gasten.

Dit zijn de zeven nieuwe organisaties die dit jaar het kwaliteitslabel behaalden:

  • Avelgem: Restaurant/Hotel De Gouden Klokke
  • Deinze: Bootverhuur Booot
  • Harelbeke: Provinciaal Recreatie- en natuurcentrum De Gavers
  • Kortrijk: B&B Aurora, B&B Casablanca/Bistro Jasmijnhof, Toerisme Kortrijk
  • Wervik: Vakantiewoning Landhuis Soetendaele

Naast de nieuwe labels, haalden dit jaar ook vier bedrijven hun verlenging binnen voor 3 jaar:

  • Dentergem: B&B De Zoete Kers
  • Kortrijk: Hotel Troopeird
  • Roeselare: De Bonte Os Hotel & Tower, B&B R&breakfast

Dit brengt het totaal aantal actoren uit de Leiestreek die het Q-label behaalden op 34. Op www.q-label.be staan alle 284 zaken die intussen het Q-label behaalden.

Infopunten toerisme
Naast de diensten voor toerisme kunnen vakantiegangers en recreanten in de Leiestreek bij de Infopunten Toerisme terecht voor toeristische brochures en insidertips. Deze Infopunten vormen een mooie aanvulling op de diensten voor toerisme van de Leiestreek. Zo zijn ze vaak open op momenten wanneer een dienst voor toerisme dat niet is, of zijn ze (in uitgestrekte gemeenten) dichter bij het logies gelegen waar de toerist verblijft.

Deze lokale toeristische ondernemers zijn de uitgelezen personen om toeristen en recreanten op weg te helpen. Want het zijn vaak restauranthouders of cafébazen die als eerste met hen in contact komen. Deze ondernemers vormen het gezicht van de regio en kunnen door een gastvrij onthaal, een gewoon dagje uit of een weekendje weg omtoveren tot een onvergetelijke belevenis. Een uitgebreid en professioneel toeristisch onthaalnetwerk is dan ook een grote troef voor de regio. Met deze 13 nieuwe Infopunten Toerisme kan je in de Leiestreek nu terecht bij 43 geëngageerde ondernemers.

Westtoer heeft hen goed geïnformeerd over de Leiestreek. Via workshops streekkennis en gastvrijheid, onder begeleiding van een coach, werden de Infopunten opgeleid tot echte streekkenners en ambassadeurs.

Alle ondernemers krijgen een bordje met het herkenbare groene I-logo om aan de gevel te hangen. De Infopunten ontvangen ook promotiemateriaal over de regio en worden meegenomen in diverse communicatie van Westtoer, Toerisme Leiestreek en de diensten voor toerisme.

Een overzicht van alle Infopunten vind je via www.toerisme-leiestreek.be/infopunt

16 nieuwe Leiestreek Greeters
Leiestreek Greeters zijn enthousiaste inwoners van de regio, die op vrijwillige basis kleine groepjes toeristen op sleeptouw nemen voor een bezoek aan hun stad, dorp of streek. De Greeters vertellen vanuit hun eigen ervaringen, kennis en passies. Toeristen willen tegenwoordig afwijken van de platgetreden paden en zijn op zoek naar authenticiteit. Ze willen verrast worden en de Greeterwerking speelt daar perfect op in.

Toerisme Leiestreek introduceerde in 2014 voor het eerst de “Leiestreek Greeters”. Na vier jaar werd er een oproep gelanceerd om het netwerk verder uit te bouwen: 16 nieuwe greeters hebben zich aangemeld om de regio te promoten. De tweede lichting Greeters bestaat nu in totaal uit 34 ambassadeurs verspreid over de hele regio. Ze kregen een korte vorming rond gastvrijheid en konden tips sprokkelen bij meer ervaren collega’s. Greeters zijn een bijkomende troef om de Leiestreek op een verrassende en authentieke manier te leren kennen.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF