Nieuwe Q-labels en toeristische infopunten in de Westhoek

2018-06-11
Pers
Q-Label
Nieuwe Q-labels en toeristische infopunten in de Westhoek

Vandaag ontvingen 18 nieuwe toeristische ondernemingen in de Westhoek het Q-label van Westtoer. Zes toeristische actoren kregen ook een verlenging van hun Q-label. Op deze wijze engageert de toeristische sector zich ook dit jaar om een kwalitatieve dienstverlening te garanderen aan hun gasten. In totaal hebben 77 toeristische ondernemingen in de Westhoek een Q-label. Het netwerk Infopunten Toerisme is uitgebreid met 13 nieuwe ondernemingen.

Q-traject
Het kwaliteitstraject bestaat uit opleiding en individuele begeleiding op maat. De deelnemers stappen ook in een meetsysteem om de tevredenheid van hun gasten op permanente basis te meten. Daarnaast leren de deelnemers van collega’s en wisselen ze ervaringen uit tijdens de best practice.

De deelnemers werden bezocht door een mystery of professional visitor. Zij beoordeelden onder andere de vriendelijkheid, de gastvrijheid, de netheid, … van de deelnemende zaken. Na het indienen van een kwaliteitsdossier en verdediging voor een jury, behaalden 18 toeristische actoren het Q-label. Dit kwaliteitslabel is geldig voor een periode van drie jaar. Alle ondernemingen met het Q-label staan garant voor een kwalitatieve dienstverlening aan hun gasten.

Dit zijn de 18 nieuwe ondernemingen die dit jaar het kwaliteitslabel behaalden:

 • Alveringem: Vakantiewoning ’t Rustplekje, Vakantiewoning Het Oud Brouwershof
 • Diksmuide: Buitensportorganisatie Buitenbeentje, Restaurant-Grill/Tearoom Lettenburg, B&C Vakantiewoning, Restaurant/Bistro/Tearoom Père et Mère
 • Heuvelland: Vakantiewoning ’t Kapelhuis, Vakantiewoning Landhuis BellaRosa
 • Ieper: Restaurant Au Gourmand, Biking Box Cycle Tours
 • Koekelare: B&B Hortense
 • Kortemark: Vakantiewoning Waterlandloft
 • Langemark-Poelkapelle: Toerisme Langemark-Poelkapelle
 • Lo-Reninge: Toerisme Lo-Reninge
 • Poperinge: Vakantiewoning Grimminckhof
 • Wervik: Vakantiewoning Landhuis Soetendaele
 • Zonnebeke: Brasserie De Oude Kaasmakerij, B&B Manoir Jopa

Naast de nieuwe labels, haalden dit jaar ook 6 bedrijven hun verlenging binnen voor 3 jaar:

 • Diksmuide: Vakantiewoning ’t Lappersfort
 • Heuvelland: Hostellerie Kemmelberg
 • Ieper: Hotel Albion, Hotel Ambrosia
 • Lo-Reninge: Vakantiewoning ’t Noordhuys
 • Veurne: Restaurant De Oogappel

Dit brengt het totaal aantal actoren uit de Westhoek die het Q-label behaalden op 77. Op www.q-label.be kunt u alle 284 zaken raadplegen die intussen het Q-label behaalden.

Infopunten toerisme
Naast de diensten voor toerisme kunnen vakantiegangers en recreanten in de Westhoek bij de Infopunten Toerisme terecht voor toeristische brochures en insidertips. Deze Infopunten vormen een mooie aanvulling op de diensten voor toerisme van de Westhoek. Zo zijn ze vaak open op momenten wanneer een dienst voor toerisme dat niet is, of zijn ze (in uitgestrekte gemeenten) dichter bij het logies gelegen waar de toerist verblijft.

Deze lokale toeristische ondernemers zijn de uitgelezen personen om toeristen en recreanten op weg te helpen. Want het zijn vaak restauranthouders of cafébazen die als eerste met hen in contact komen. Deze ondernemers vormen het gezicht van de regio en kunnen door een gastvrij onthaal, een gewoon dagje uit of een weekendje weg omtoveren tot een onvergetelijke beleving. Een uitgebreid en professioneel toeristisch onthaalnetwerk is dan ook een grote troef voor de regio. Met deze 13 nieuwe Infopunten Toerisme kan je in de Westhoek nu terecht bij 62 geëngageerde ondernemers.

Westtoer heeft hen goed geïnformeerd met informatie over de Westhoek. Via workshops streekkennis en gastvrijheid, onder begeleiding van een coach, werden de Infopunten opgeleid tot echte streekkenners en ambassadeurs.

Alle ondernemers krijgen een bordje met het herkenbare groene I-logo om aan de gevel te hangen. De Infopunten ontvangen ook promotiemateriaal over de regio en worden meegenomen in diverse communicatie van Westtoer en de diensten voor toerisme.

Een overzicht van alle Infopunten vind je via www.toerismewesthoek.be/infopuntenwesthoek

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF