Nieuwe kustbrede monitoring moet toeristen een fijne zomer aan zee bezorgen

2020-06-11
Pers
Nieuwe kustbrede monitoring moet toeristen een fijne zomer aan zee bezorgen

“We doen al het mogelijke om vakantiegasten aan zee een aangenaam en comfortabel verblijf aan te bieden”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. “We gaan bezoekers helpen met goede informatie over de (verwachte) situatie aan de Kust zodat spreiding in tijd en ruimte kan gerealiseerd worden.”

Westtoer wil toeristen vooraf kunnen informeren over de verwachte situatie aan de Kust. Westtoer gebruikt reeds een aantal jaar een model op basis van wegentellers en mobiele telefoniedata om het aantal bezoekers aan de Kust in kaart te brengen. Dit wordt nu aangevuld met metingen in real time voor een aantal specifieke locaties op de dijken en in de winkelstraten om bezoekers ook ter plaatse goed te kunnen informeren. “Onze focus ligt op de gezondheid en een geruststellend gevoel bij inwoners en bezoekers”, aldus Sabien Lahaye-Battheu. “We willen met onze monitoring anticiperen en iedereen die aan de kust verblijft een leuke en veilige zomer bezorgen.”

Op deze wijze zullen Westtoer en de kustgemeenten de toeristen kunnen informeren over de rustige plekken aan zee. De metingen gebeuren kustbreed via mobiele telefoniedata voor de grotere zones in de badplaatsen. Dit wordt aangevuld met specifieke metingen via tellers voor bepaalde plaatsen op de dijk en in de winkelstraten in een aantal kustgemeentes. Alle gegevens over de globale situatie in alle badplaatsen worden overzichtelijk in kaart gebracht via dashboards met een drukteschaal en zullen terug te vinden zijn op de website van de Kust (www.dekust.be).

Bij alle tellingen wordt de privacy gerespecteerd: de verkregen data wordt onmiddellijk omgezet in aantallen. Er worden geen beelden bewaard, verstuurd of opgeslagen. De sensoren op de dijk en in de winkelstraten zijn voorzien van software die virtuele lijnen op de gemaakte beelden trekt. Als mensen over die lijnen lopen, telt de software hen. De technologie brengt de gegevens over het aantal mensen in de verschillende zones dan zonder menselijke tussenkomst samen tot een druktekaart voor de hele kust.

Het systeem gaat van start op 27 juni, op het moment dat we ook opnieuw de kustredders aan zee verwelkomen.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF