Grensoverschrijdend scholenproject wil fietsbeleving langs Franse en Belgische Kust verhogen

2019-11-12
Pers
Grensoverschrijdend scholenproject wil fietsbeleving langs Franse en Belgische Kust verhogen

Het provinciebedrijf Westtoer bracht drie interieurscholen uit Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië samen om na te denken over recreatieve infrastructuur langs de Europese fietsroute EuroVelo 4, die over de Frans-Belgische grens loopt. De 36 studenten brainstormden over hoe ze de fietsbeleving langs deze route konden verhogen. Deze grensoverschrijdende samenwerking maakt deel uit van het Europese project ‘Tendances’.

“De studenten uit de drie interieurscholen bestudeerden een stuk van het Franse gedeelte van de EuroVelo 4, een Europese langeafstandsroute van 5.000 kilometer die over de grens tussen Frankrijk en België loopt. Volgend jaar gaan we die bewegwijzeren en inrichten via het project Eurocyclo. De grensoverschrijdende brainstorm bracht nieuwe en originele inzichten voort voor de inrichting langs de route. We willen innovatieve recreatieve stops creëren waarmee de fietser deze grensregio en de Kust op een moderne manier kan ontdekken. En dat langs een vrijliggend en veilig fietspad”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.

Grensoverschrijdende resultaten
Vijf groepen met Vlaamse, Franse en Waalse interieurstudenten verkenden een week lang de site van de grensoverschrijdende fietsroute. Ze deelden hun inzichten met elkaar en creëerden nieuwe ideeën voor de infrastructuur langs deze fietsroute. De studenten werkten onder andere voorstellen uit voor picknickinfrastructuur en innovatieve zitbanken die ze integreren in het duinenlandschap. Deze voorstellen worden meegenomen bij de verdere uitwerking van de Europese fietsroute EuroVelo 4.

Partners
Dit grensoverschrijdend initiatief kwam tot stand dankzij het Europees project Tendances. Partners in het project zijn Westtoer, Agence d'Urbanisme et de Développement de la Région Flandre Dunkerque, Communauté Urbaine de Dunkerque en Association Touristique du Luxembourg Belge. De scholen die deelnamen aan de brainstorm zijn LUCA School of Arts uit Gent, l’Ecole supérieure des arts appliqués et du textile uit Roubaix en het Institut wallon de Formation en Alternance et des indépendants et Petites et Moyennes Entreprises uit Aarlen.
                                                                                                                     
Tendances loopt vier jaar en zet in op de nieuwste trends in toerisme rond beleving, gezonde gastronomie, interieur en marketing. De totale investering in de drie regio’s bedraagt 1.130.362,47 euro. Het project kan rekenen op 565.000 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van het Europese Frankrijk Wallonië Vlaanderen Interreg V programma.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF