Feniks 2020 toont de wederopbouw van de Westhoek

2019-06-17
Pers
Wereldoorlog
Feniks 2020 toont de wederopbouw van de Westhoek

In Ieper heeft het provinciebedrijf Westtoer Feniks 2020 voorgesteld. Het project vertelt het verhaal van de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog. De teruggekeerde bevolking deed dorpen en steden snel uit hun as herrijzen. Ook de samenleving in de Westhoek herwon haar veerkracht. Op een hele reeks iconische locaties in de Westhoek worden tentoonstellingen en publieksevenementen georganiseerd. Feniks loopt van begin maart tot eind november 2020.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De Provincie West-Vlaanderen kijkt tevreden terug op de herdenkingsperiode 2014-2018. Meermaals is ook de vraag gesteld wat zal gebeuren na de 100-jarige herdenking. Feniks 2020 is een eerste nieuw thema om de toekomst van het herdenkingstoerisme in te vullen. De terugkeer van de bewoners en de wederopbouw van de streek na de Eerste Wereldoorlog zijn invalshoeken die bij de hedendaagse toerist kunnen inspireren voor een herhaalbezoek. Het verleden van de Westhoek verdwijnt niet na de eeuwherdenking. De Groote Oorlog zal altijd een belangrijke rol blijven spelen in onze Provincie”.

Tentoonstellingen en evenementen
Met tentoonstellingen en publieksevenementen brengt Feniks 2020 het verhaal van de wederopbouw in de Westhoek. Voor een breed publiek zijn tentoonstellingen gepland in het In Flanders Fields Museum, het stadhuis van Diksmuide, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke, het bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel, het Yper Museum, de Kinderbrouwerij in Reningelst, De Lovie in Poperinge en het Fransmansmuseum in Koekelare. Ook de kerktorens van Veurne en Mesen zijn betrokken in het project. Toeristische routes brengen bezoekers naar Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Lo-Reninge. Grote publieksevenementen zullen plaatsvinden op de Grote Markt van Diksmuide en in het stadscentrum van Nieuwpoort. ‘A Symphony of Trees’, een creatie van componist Piet Swerts uitgevoerd door de Koninklijke Harmonie Ypriana die in 2020 zijn honderdjarige bestaan viert, sluit op 24 en 25 oktober 2020 in de Sint-Maartenskathedraal van Ieper het Feniks project af.

Feniks 2020 is een initiatief van Westtoer in samenwerking met vele partners en wordt financieel ondersteund door de Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid (Departement Buitenlandse Zaken, Departement Kanselarij en Bestuur en Agentschap Toerisme Vlaanderen) en de betrokken steden en gemeenten.

“Gezien de internationale reputatie die Vlaanderen heeft opgebouwd en de substantiële investeringen die er zijn gebeurd tijdens de eeuwherdenking 2014-2018 willen we de aandacht voor het thema van de Eerste Wereldoorlog de komende jaren aanhouden. We willen de internationale bezoeker blijvend een impactvolle beleving in de Westhoek bieden en samen met gepassioneerde streekbewoners op zoek laten gaan naar hun eigen geschiedenis en naar betekenis,” vertelt Peter De Wilde, CEO van het agentschap Toerisme Vlaanderen.

“De Vlaamse overheid zet zich samen met de partners volop in voor de herdenking van de Grote Oorlog en de wederopbouw van de Westhoek. Niet alleen in functie van wetenschappelijk en historisch onderzoek, maar ook om deze verschrikkelijke periode uit onze geschiedenis aan de huidige en komende generaties door te geven. ‘Nooit meer oorlog, Plus jamais de guerre, No more War, Nie wieder Krieg’”, zegt minister-president Geert Bourgeois.

Tijdens de voorstelling van Feniks 2020 hebben vier sprekers (Philippe Viérin, Luc Verpoest, Ian Alderman en Thomas Gottschlich) de wederopbouw toegelicht vanuit verschillende perspectieven

Feniks 2020 loopt van begin maart tot eind november 2020.

Meer info op www.feniks2020.be.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF