De Westhoek presenteert 8ste familievriendelijke fietsroute

2019-08-26
Pers
Westhoek KD
Foto opening

Topregio voor fietstoerisme: 1,5 miljoen recreatieve fietsers in de Westhoek

Het provinciebedrijf Westtoer opent de achtste Westhoek K(a)D(ee) fietsroute in de Westhoek. Samen met de gemeenten Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Staden zet de regio hiermee verder in op familievriendelijk toerisme. Westtoer komt hiermee ook tegemoet aan de resultaten van het recente fietsonderzoek in West-Vlaanderen: de Westhoek telde in 2017 1,5 miljoen recreatieve fietsers.

“Toerisme Westhoek zet al verschillende jaren in op familievriendelijkheid en blijft dat aanbod verder uitbouwen. De regio heeft 2 K(a)D(ee) ambassadeurs: de stripfiguurtjes Jaek en Nink die de kinderen wegwijs maken in deze prachtige regio via wandeltochten, fietstochten en ondertussen ook Westhoek KD-menu’s in diverse restaurants. Daarnaast is er de kaart ‘Grenzeloos familieplezier’ die gezelschappen met kinderen een goed overzicht geeft van het familievriendelijk aanbod in de Westhoek”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer en gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen.

KD-fietsroute
De eerste KD-routes in de Westhoek werden ontwikkeld in 2016. De familievriendelijke fietsroutes worden erg gesmaakt door toeristen, daarom realiseert Toerisme Westhoek een 8ste route die Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Staden verbindt: ‘Met Jaek en Nink op roverstocht’.

De route is in totaal 28 km lang en is bewegwijzerd met 6-hoekige bordjes met de figuurtjes van Jaek en Nink. De route heeft twee startpunten: aan de Dienst voor Toerisme van Houthulst en aan het Guynemerpaviljoen van Langemark-Poelkapelle. Tijdens de route kom je heel wat plaatsen tegen waar je kunt genieten van een ijsje of waar de kinderen kunnen ravotten op speelpleintjes. Bovendien ontdek je tijdens de route het ‘rovershol’ waar Bakelandt zich schuil hield.

Fietsroutekaart
De fietsroutekaart ‘Met Jaek en Nink op roverstocht’ is gratis te verkrijgen bij Westtoer, Toerisme Langemark-Poelkapelle, Toerisme Houthulst, Toerisme Staden en bij de voorziene stopplaatsen langs de route. Je kan de route ook downloaden via www.toerismewesthoek.be.

Fietstoerisme in de Westhoek
Naast familievriendelijkheid zet Westtoer ook al jaren sterk in op fietsen. Het recente fietsonderzoek van het provinciebedrijf toont aan dat de Westhoek in 2017 1,5 miljoen recreatieve fietsers telde. 48% van die fietsers zijn verblijfstoeristen, ten opzichte van 22% in heel West-Vlaanderen. Bovendien zijn 46% netwerkfietsers, het bewijs dat de inspanningen van Westtoer en zijn partners renderen. De Westhoek KD-fietsroutes spelen daarop in en lopen voor 90% op het fietsnetwerk.

De grootste interesse van de fietsers in West-Vlaanderen gaat uit naar een aantrekkelijk landschap. De Westhoek is op dat vlak erg gevarieerd met een landschap dat strekt ‘van de bergen tot de zee’, over de broeken, de moeren en de polders.

Ook de lengte van de KD-routes is afgestemd op de noden van de fietser. Alle Westhoek KD-routes zijn 20 tot 30 kilometer lang. Het fietsonderzoek van Westtoer wees uit dat een gezelschap met kinderen in West-Vlaanderen gemiddeld 26 kilometer fietst.

Met zijn landelijke cafeetjes, de vele terrasjes en de toeristische infopunten heeft de Westhoek ook een uitgebreid aanbod waar fietsers kunnen pauzeren. Volgens het fietsonderzoek is iets eten of drinken de hoofdreden om een pauze te houden tijdens een fietstocht.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF