Alles over de exitstrategie

Update donderdag 2 juli 2020

De Nationale Veiligheidsraad maakte een geleidelijke & voorwaardelijke versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus bekend. Hierbij geven we een beknopt overzicht van de belangrijkste aanpassingen voor jouw sector.

Let wel, deze data zijn onder voorbehoud dat de verspreiding van het virus onder controle blijft en niet opnieuw fel toeneemt. De regering sluit niet uit dat er een stap terug zal moeten gezet worden als het virus opflakkert.

FASE 1
Vanaf 4 mei zijn er meer sporten toegelaten, zoals tennis, atletiek, vissen, golf en kajak bijvoorbeeld, als dat in openlucht kan doorgaan en als er geen fysiek contact is. Toegang tot sportinfrastructuur (zoals een kleedkamer), een fysieke verhuurruimte, onthaalkantoor, clublokaal, e.d. blijft verboden. Ook het verhuren van materialen blijft verboden.

Vanaf 11 mei, zijn de winkels terug geopend. 

FASE 2

Vanaf 18 mei zijn musea en culturele bezienswaardigheden (historische gebouwen en monumenten, kastelen, citadellen) weer open, op voorwaarde dat ze een online of telefonisch ticketingsysteem opzetten en de nodige maatregelen nemen om te vermijden dat het te druk wordt. Bekijk onze leidraad voor een veilige heropstart van musea

Trekpleisters in de natuur, zoals dierenparken, zijn ook weer open, op voorwaarde dat ze een online of telefonisch ticketingsysteem invoeren om de toegang voor het publiek te beperken, een circulatieplan opstellen en dat cafetaria’s en restaurants gesloten blijven, net als attracties en speeltuinen.

FASE 3

Vanaf 8 juni mag de toeristische sector grotendeels weer opstarten. Hierbij zijn alle activiteiten opnieuw toegestaan zoals o.a.

 • logeren
 • recreëren
 • verhuur van fietsen, vespa's, go-carts, boten, etc.
 • musea
 • infokantoren
 • drink- en eetgelegenheden
 • attracties (m.u.v. pretparken)
 • ...

Culturele en sportieve activiteiten georganiseerd (vb. vanuit een logies, fietstochten, gidsbeurten...) en begeleid door een verantwoordelijke zijn beperkt tot 20 personen in juni en tot 50 personen in juli op voorwaarde dat de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd.

FASE 4

Groepsactiviteiten mogen vanaf 1 juli tot 15 personen (inclusief kinderen) omvatten. Dit geldt voor alle niet-gekaderde samenscholingen, ongeacht of ze binnen- of buitenshuis plaatsvinden.

Toeristische activiteiten en horeca

Vanaf 1 juli mogen

 • zwembaden en wellnesscentra
 • pretparken en binnenspeeltuinen
 • theaters en bioscopen
 • casino's en speelzalen
 • congreszalen
 • receptie- en feestzalen met een limiet van 50 personen

onder bepaalde voorwaarden weer openen.

Eén van de voorwaarden is de toepassing van protocollen. Daarnaast gelden de algemene regels die al van kracht zijn voor andere activiteiten, zoals het verplicht in acht nemen van de veiligheidsafstand, het invoeren van tijdslots en crowd management, het schoonmaken van de infrastructuur en het dragen van mondmaskers (sterk aanbevolen).

Activiteiten gelinkt aan het nachtleven bv. nachtclubs en massa-evenementen zijn nog niet toegestaan.

Evenementen

Vanaf 1 juli wordt het opnieuw mogelijk om activiteiten met publiek te organiseren. Dit onder bepaalde voorwaarden die zijn vastgelegd in protocollen.

Voor reguliere evenementen die in permanente infrastructuren zoals theaters, bioscopen, tribunes en congreszalen worden georganiseerd, zullen protocollen worden opgesteld met de bevoegde ministers en de experts van de GEES.

Voor éénmalige evenementen in de publieke ruimte zal vanaf 1 juli een online-instrument (matrix) beschikbaar zijn, dat als referentie zal dienen voor de lokale overheden bij het verlenen van vergunningen voor deze evenementen. Er zullen ook duidelijke regels moeten worden toegepast.

Voor al deze gebeurtenissen geldt een capaciteitslimiet van 200 mensen binnen en 400 mensen buiten.

WAT NA DEZE FASE?

Deze capaciteitslimiet voor activiteiten met publiek zal in augustus opgetrokken worden naar 400 personen binnen en 800 personen buiten, op voorwaarde dat de gezondheidssituatie het toelaat.

 

Lees alle algemene informatie over de heropstart

Lees alle informatie over de heropstart van de hotels en het kleinschalig logies

Lees alle informatie over de heropstart van de kampeerbedrijven

Lees alle informatie over de heropstart van de reca

Lees alle informatie over de heropstart van toeristische infokantoren

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF