Driejaarlijkse West-Vlaamse toerismeprijzen

Kandidaten 2018

Er is geweldig veel ondernemerstalent in West-Vlaanderen. Dat blijkt ook uit de kandidaturen voor de Toerismeprijzen 2018.


Hieronder vind je alle kandidaten van deze editie.

Andy Olislagers (kapitein Yzerstar)

Al meer dan 27 jaar organiseert Andy Olislagers met rederij ‘Seastartoeristische boottochten in de Westhoek. De passagiers van de ‘Yzertochten’ ontdekken op een originele manier het schilderachtige polderlandschap en de historiek van de Westhoek. Maar je kan ook inschepen op themacruises rond WO-I, bierbeleving enz. ... Keuze genoeg dus. En Seastar blijft innoveren. In 2017 kwam er een nieuwe fietsvriendelijke formule bij die varen en fietsen combineert. Op het schip is er een fietsenstalling voorzien, een oplaadpunt, reparatiesets en een infohoek.

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over Seastar.

 

Ann Engelen

An Engelen bouwde de voorbije jaren haar zaak ‘Sea Nat’ in Koksijde uit tot een internationaal erkend vakantieresort voor naturisten. Sea Nat biedt gasten een zintuigprikkelend verblijf aan dat behoorlijk uniek is. Beleving staat er centraal. Zo wordt gewerkt met geur- en lichttherapie. Daarnaast is er een exotische tuin met wellness, een loungebar en kunnen gasten voorstellen doen om tentoonstellingen te houden in het resort. Het vakantieresort draagt bovendien duurzaamheid hoog in het vaandel, want het is bijna energieneutraal. Niet toevallig werd Sea Nat door Westtoer erkend als ‘Logies van de toekomst’.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over Sea Nat.

Bert Destoop (Lokaal)

Bert Destoop richtte in 2016 samen met Sjarel Buysschaert ‘Lokaal’ op, een wekelijkse, overdekte markt in Deerlijk. Lokale boeren en producenten verkopen er elke vrijdag hun gezonde en verse streekproducten aan de bezoekers. Je kan voor of na het winkelen iets drinken in de bar en er worden regelmatig ook kinderworkshops georganiseerd. Bezoekers kunnen dankzij een vernieuwend, digitaal betaalsysteem op het einde van hun bezoek meteen alles afrekenen via een betaalpas.  Geen rompslomp met centjes tussendoor dus. Een aantrekkelijk concept dat in de wijde omgeving volk aantrekt.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over Lokaalmarkt.

Bruno Lambert

Bruno Lambert is marketingmanager bij ‘Brouwerij Van Honsebrouck’. Zaakvoerder Xavier Van Honsebrouck besloot na 115 jaar om de brouwerij in een gloednieuwe site te vestigen. In 2016, opende er, naast een vestiging in Ingelmunster nu een brouwerij in het naburige Emelgem: ‘het Bierkasteel’. Bruno Lambert stond aan de wieg van het Bierkasteel. Er worden meerdere soorten bieren geproduceerd, maar de site biedt veel meer. De focus ligt op beleving. Naast de brouwerij is er nog een bezoekerscentrum, brasserie, event-locatie, bierboetiek en bruine kroeg, beter gekend als ‘Michelle’s pub’. Sinds de opening van het bierkasteel ontving het al 100.000 bezoekers van over de hele wereld. Iedereen die van bier en beleving houdt, kan er terecht. Het is daarnaast de ideale stopplaats bij een fietsuitstap of voor een snelle hap.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over de Brouwerij Van Honsebrouck.

Christophe Roose (Historium)

Christophe Roose is General Manager van het Brugse ‘Historium'. In het Historium reis je door de ‘Gouden Eeuw’ van de Breydelstad. Totaalbeleving en ontdekking staan er centraal. Het museum gebruikt hiervoor Virtual Reality (VR) en andere innovatieve technieken om het publiek helemaal onder te dompelen in het Brugge van de 14de-15de eeuw. Een realistische tijdreis door het verleden die blijft hangen. Christophe Roose blijft constant experimenteren en vernieuwen zodat het Historium ook in de toekomst pionier blijft op vlak van ‘VR’-beleving in de toeristische sector. Bovendien kan je in het museum tal van activiteiten beleven, zoals Historium Story, VR, een Family Trail, de Historium Tower met 360° uitzicht op Brugge ... Het Historium is hierdoor een van de meest bezochte toeristische attracties in België geworden.

 

Regio: Brugse Ommeland

Hier ontdek je meer informatie over het Historium.

Cindy Monnens

Cindy Monnens wil van haar trendy museumbistro ‘Kaffee Damast’ in Kortrijk een plek maken waar iedereen zich thuis voelt. Door haar ruim aanbod aan activiteiten en belevingen, trekt ze een breed publiek aan. Ze serveert streekproducten en organiseert regelmatig workshops, proefsessies, brunchconcerten, tentoonstellingen … Bezoekers kunnen ook boeken lezen of boeken bekijken tijdens hun bezoek. Cindy Monnens behaalde vorig jaar het Q-label en volgt ondertussen het traject om toeristisch infopunt te worden van de Leiestreek. Een enthousiaste ambassadeur van de Leiestreek, dat spreekt voor zich.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over Kaffee Damast.

Damier - Sprezza

Viersterrenhotel ‘Damier’ (Q-label) in Kortrijk lanceerde begin dit jaar de trendy cocktailbar ‘Sprezza’. De stijlvolle zaak legt de lat hoog, met top-bartenders, meer dan 500 lekkere (en vaak exclusieve) dranken, deskundige uitleg bij de drankkeuze enz. … Zaakvoerster Catherine Debal kiest resoluut voor innovatieve horecaconcepten waarbij beleving en service centraal staan. Zo opende het viersterrenhotel Damier, naast een cocktailbar, ook vijftien stille kamers (‘quiet rooms’) midden in de stad. Uniek in België.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over Damier.

Dieter Dewulf

Met 12 jaar lang ervaring in de toeristische sector, kent Dieter Dewulf de kneepjes van het vak. Hij is directeur van Visit Bruges en werkte daarvoor ondermeer nog als regiomanager Brugse Ommeland bij Westtoer. Als gedreven toerismemanager slaagde hij erin om de toeristische dienst van Brugge te professionaliseren en vernieuwen. Met zijn strategisch denken gaat hij steeds op zoek naar nationale en internationale samenwerkingen die de toeristische dienst van Brugge kunnen versterken. Een sterke communicatie van Visit Bruges stond hierbij ook centraal. Dieter Dewulf is specialist op vlak van project- en eventmanagement en internationale bestemmingspromotie.

 

Regio: Brugse Ommeland

Hier ontdek je meer informatie over Brugge als toeristische trekpleister.

Dominique Vandendriessche

De familie Vandendriessche wilde haar passie, trekpaarden, delen met de rest van de wereld. Daarom openden ze een paardencentrum in Koksijde. Het is een innovatief, levend centrum dat een link vormt tussen garnaalvissers te paard, het Navigo-museum en de eco-golf Ter Hille. En met succes. De trekpaarden worden bijvoorbeeld ingezet voor het ecobeheer van de natuurstroken, zoals voor de eco-golf Ter Hille.  Bovendien is Dominique Vandendriessche, net zoals zijn vader, paardenvisser. Hij neemt de bezoekers graag op sleeptouw om ze te laten genieten van het garnaalvissen te paard, de zee en de garnalen zelf. Een geweldige toeristische attractie aan onze Kust die z’n gelijke niet kent.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over De Paardenhoeve.

El Dorado (Steven Byttebier)

El Dorado’ is een gezellig koffiehuis in het voormalige stationsgebouw van Zwevegem. Eigenaar Steven Byttebier renoveerde het knappe gebouw (met meubels van eigen ontwerp en eigen productie) en transformeerde het tot koffiehuis met ambachtelijke producten. El Dorado is de idéale stopplaats voor fietsers, aangezien het koffiehuis gevestigd is langs het fietsnetwerk. Je kan er ook regelmatig terecht voor allerlei activiteiten en evenementen zoals lezingen, optredens, wafeldagen, brunches enz. … In 2017 volgde Steven Byttebier het traject om infopunt Leiestreek te worden, op die manier kan hij toeristen inspireren met persoonlijke tips over de streek.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over El Dorado.

Stefaan & Els Casier

Stefaan en Els Casier zijn de zaakvoerders van familiebedrijf camping Veld & Duin, die in 2017 haar 50 jarig jubileum vierde. Veld & Duin is al jaren een fraai voorbeeld voor de
sector. Naar aanleiding van het jubileumjaar organiseerden Stefaan en Els een feest om de camping extra in de kijker te zetten bij kampeerders en bezoekers. Om andere toeristen met de camping te laten kennismaken werd de tentoonstelling ‘De wereld als camping’ georganiseerd. Een originele expo op 8 locaties in de camping. De knappe tentoonstelling werd verlengd dankzij de vele positieve reacties.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over camping Veld & Duin.

Evy Butaye

In 2016 startte Evy Butaye in Vleteren met het concept ‘glamping’. Een concept dat in Vlaanderen nog maar in beperkte mate ingeburgerd is voor kampeerders op zoek naar dat ietsje meer. ‘Aan de Vleterebeke’ verblijven toeristen in een boerderij in een luxueuze safaritent. De tent is volledig ingericht en voorzien van de nodige sanitaire uitrustingen. Evy Butaye en haar team mochten in mei 2017, als eersten, een erkenning (nieuw logiesdecreet) van de minister op zak steken. Ze behaalden ook het Q-label van Westtoer. Evy Butaye is verder steeds op de hoogte van wat leeft in de Westhoek, kwestie van haar bezoekers te laten proeven naar alles wat de streek te bieden heeft.

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over 'Aan de Vleterbeke'.

Freddy Masson

Freddy Masson zet zich al meer dan 50 jaar in voor toerisme in De Haan en Wenduine. Hij startte zijn toeristische werkzaamheden in de jaren ’60 voor de gemeente Wenduine en later voor de Gemeente De Haan. Zo werd hij medestichter van ‘Het Land van Uilenspiegel’ en ‘Musica Flandrica'. Freddy Masson speelt steeds in op nieuwe uitdagingen en spitst zijn aandacht op vernieuwende trends. Daarnaast is hij voorzitter van het toerismecomité in De Haan en een vrijwilliger in hart en ziel. Hij startte destijds in de maanden juli en augustus met het meegeven van toeristische informatie in een authentieke strandcabine op wieltjes.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over Musica Flandrica.

Garnaalvissers te paard in Oostduinkerke

In de 20ste en begin 21ste eeuw was garnaalvissen te paard een dagelijkse traditie. Dankzij de inzet van een hele gemeenschap en de toewijding van enkele enthousiastelingen kan je deze geweldige ambacht nog steeds bewonderen in Koksijde-Oostduinkerke. De paardenvissers begeleiden de bezoekers en geven tijdens de zomermaanden demonstraties. Geïnteresseerde journalisten en groepen worden thuis ontvangen bij één van de paardenvissers, waarna ze een hele dag mee op stap mogen. De garnaalvissers te paard zijn de idéale personen om uitleg te geven over de zee en de vangst. Ook scholen doen er vaak beroep op. Ze zijn een icoon aan onze Kust en verdienden in 2003 erkenning als Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoed. Ze promoten met trots het kusttoerisme en hun ambacht via allerlei kanalen.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke.

Geert Gombeir

De vele gezellige kroegen zijn een geweldige troef van de Westhoek. Geert Gombeir, zaakvoerder van ‘Events Outside The Box’, zet ze daarom graag mee in de picture tijdens ‘Het Weekend van Het Volkscafé’. De Volkscafés in de Westhoek en Pays de Flandre worden dat weekend gepromoot door talrijke activiteiten zoals optredens, bierproeverijen, volksspelen enz. Geert Gombeir is een essentiële schakel van dit toeristische event. Hij combineert moderne communicatiemiddelen met een ouderwetse babbel en enthousiasmeert zoveel mogelijk uitbaters voor dit event. En die caféuitbaters spelen dan weer een belangrijke rol voor de regio, want ze onthalen de toeristen en bieden ze een waaier aan toeristische mogelijkheden en tips aan.
Maar Geert plant, organiseert, produceert, promoot en/of ondersteunt ook nog vele andere dingen in zijn regio: de gids Puur Westhoeks, KD's on Tour, Zero Hour concerten Heuvelland (2017), streekproductenmarkt Lekker Westhoeks Poperinge, Lauka, optredens van Die Verdammte Spielerei en Kartje Kilo, .... Hij is heel actief achter de schermen, zodat de toeristen in de Westhoek de tijd van hun leven beleven!

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over Het Weekend van Het Volkscafé.

Gilbert De Roo

Als fervent camperliefhebber wil Gilbert De Roo het gebruik van kampeerauto’s en de overnachtingsmogelijkheden in de regio sterk promoten. De camper is een veel gebruikte en populaire manier om te reizen, maar aan de Kust is het aanbod aan camperplaatsen eerder beperkt. Gilbert De Roo pleit daarom voor een uitbreiding en zet zich steeds in om deze nieuwe vorm van toerisme te stimuleren.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over op vakantie gaan met kampeerauto's.

Gudrun Vandoorne

Gudrun Vandoorne is samen met haar partner zaakvoerder van de artisanale brouwerij ’T Gaverhopke in Waregem. De brouwerij is gevestigd in ‘Goed te Nieuwenhove’, een historische hoeve. Bezoekers worden verwend met een ruim aanbod aan activiteiten: wandel- en fietsroutes, een lekker biertje, hapje, omgeving, brouwerij, boerderijdieren … De uitbaters vertellen verhalen over de werking van de brouwerij en de geschiedenis van de bekende site. Bovendien proberen ze als toeristisch infopunt de Leiestreek en haar typische streekproducten in de kijker te zetten. Echte ambassadeurs van de streek dus! Ze blijven iedere dag verder ‘sleutelen’ aan de brouwerij met één doel voor ogen: de klant in de watten leggen.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over 't Gaverhopke.

Henri De Roo

Henri De Roo is de zaakvoerder van Cube One Escape Games in Kortrijk. Escape rooms zijn bezig aan een snelle opmars. Het zijn ideale teambuildingsactiviteit om met vrienden, familie en collega’s te doen en ze trekken daarom veel bezoekers aan. Cube One in Kortrijk is hiervan een mooi voorbeeld. De zaak van Henri De Roo trekt makkelijk 45 groepen per week aan. Regelmatig zijn dit bezoekers uit de bredere regio en het buitenland (5% Fransen). Het tilt bovendien de horeca in de omgeving omhoog, want bezoekers maken er vaak een gezellige avond uit van.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over Cube One in Kortrijk.

 

Hubert Rubbens

Hubert Rubbens staat, samen met de vrijwilligers van de gelijknamige vzw’ in voor de organisatie van het jaarlijkse evenement ‘Oostende voor Anker’. Dit grootschalige event lokt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers naar de Kust, verspreid over vier dagen. Het geeft een stevige boost aan de hotelbezetting en zorgt voor extra omzet bij de lokale horeca. Het evenement haalt tal van grote en klassieke schepen naar Oostende en daarnaast worden er een heleboel activiteiten georganiseerd zoals optredens, demonstraties, animatie, een boatjumble en nog veel meer. Dankzij innovatieve deals, VIP-pakketten en sponsoring zorgt Hubert Rubbens steeds weer voor het nodige budget om van het event een succes te maken.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over Oostende voor Anker.

Ilse & Niek Benoot-Watteyne

In 2009 namen Niek en Ilse Benoot het museum ‘Hooge Crater’ in Ieper over. Sindsdien waait er een nieuwe frisse wind door het museum en het belevingscafé. Dankzij hun vakkundig ondernemerschap staat het Eerste Wereldoorlogsmuseum meer dan ooit op de kaart. Ze werken hiervoor ondermeer samen met o.a. Quasimodo Tours. Naast een nieuwe uitbreiding van het museum, startten Niek en Ilse ondertussen ook met vakantiewoning ‘Cottage de Vinck’. In de vakantiewoning is er plaats voor 18 personen. De bezoekers worden volledig ondergedompeld in de naoorlogse periode. Het museum haalt niet alleen mooie recensies, het is ook een toeristisch infopunt en herdenkingspartner. Het is de ideale vakantiewoning voor families met kinderen, waar de rust en natuur centraal staan. Met hun nieuw project 'Barak de Vinck' overnachten bezoekers in een vakantiewoning waar ze back to basic gaan, terug naar 1919. Ilse en Niek zoeken steeds naar de ideale balans tussen het ondernemen en storytelling.

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over het museum Hooge Crater.

Jan Moeyaert

Jan Moeyaert zette, samen met vzw Kunst, 10 jaar geleden een participatief, creatief project op rond de eeuwherdenking van WO-I. Na een intensieve voorbereiding met tal van partners ging het project ‘ComingWorldRememberMe (CWRM)’ van start. Doelstelling: herdenken, herinneren, reflecteren en verbinden door de bouw van een grote land-art-installatie rond WO-I. Dankzij 170.000 enthousiastelingen werden 600.000 beeldjes gemaakt die samen symbool staan voor vrede en hoop. Een Indrukwekkende prestatie die enthousiast wordt onthaald in binnen- en buitenland.

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over het project ComingWorldRememberMe.

Jan Simons

Begin 2017 besloot Jan Simons om het oude hotel ‘Renty’ in Middelkerke om te toveren tot iets helemaal anders. Hij gaf het hotel een nieuwe naam ‘Belle Dune’ en blies het opnieuw leven in. Het volledige complex werd vernieuwd en en opgefrist. Het hotel focust zich vooral op mensen die met de fiets of te voet de Kust en de polders willen verkennen. Jan Simons promoot actief die recreatieve activiteiten in de streek en stemt er bovendien zijn infrastructuur op af, met oplaadpunten voor elektrische fietsen, verhuur van fietsen, afgesloten fietsenberging, etc. In het hotel kunnen de fietsers genieten van de mooie omgeving en op adem komen vooraleer ze hun fietstocht verderzetten.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over het hotel Belle Dune.

Jef Pirens

Brouwmeester Jef Pirens is eigenaar van brouwerij ‘D’Oude Maalderij’, een artisanale Brouwerij in Izegem. Dankzij z’n karaktervolle degustatiebieren wist Jef Pirens met D’Oude Maalderij een plaatsje in de brouwerswereld te veroveren. Hij experimenteert voortdurend met nieuwe recepten en brouwt in samenwerking met binnen- en buitenlandse collega’s tijdelijke biertjes, zoals ‘Pekker', een Izegems stadsbier. Deze tijdelijke brouwsels passen binnen het project ‘Homo Beerectus’, waarvoor hij 30 tijdelijke soorten bier brouwde in zes jaar tijd. Bij elk bier kan men een verhaal lezen over het ontstaan van het bier met een bijpassend sprookje erbij. De brouwerij en bijhorend café Estaminet De Brouwerij’ trekken veel bierliefhebbers aan uit binnen-en buitenland. Jef Pirens werd daarnaast met zijn brouwerij een infopunt voor de Leiestreek.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over de brouwerij d'Oude Maalderij.

Jeroen Verhaeghe & Stefanie Vaneeckhoutte

‘Achiel en Hector’ in Tiegem is het levenswerk van Stefanie Vaneeckhoutte en Jeroen Verhaeghe. De onderneming bestaat enerzijds uit een horecagedeelte en anderzijds uit een educatief belevingsproject. Duurzaamheid en innovatie staan centraal. Zo werken ze wat betreft het horecagedeelte alleen met lokale producten, fairtrade en bio. Voor het educatief project worden er o.a. verschillende kleuterworkshops georganiseerd zoals brood bakken, dierenverzorging en milieu-educatie. De zaak ligt langs het fietsnetwerk en vormt dus een ideaal rustpunt. Er worden ook verschillende routes voor fietsers en wandelaars uitgestippeld en bezoekers kunnen er hun elektrische fiets opladen. Toeristen kunnen extra tips krijgen over het toerisme in de Leiestreek.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over Achiel en Hector.

Johan Schaeverbeke

Al meer dan 19 jaar lang promoot Johan Schaeverbeke met overgave zijn ‘Oldtimer Motoren Museum’. Het museum, uniek in België, is gelegen in het grote motorhotel ‘Groenedijk’ in Oudenburg. Meer dan 100 bromfietsen, scooters, etc. worden er tentoongesteld. Met veel passie en ambitie wil Johan Schaeverbeke zijn museum telkens weer naar een hoger niveau tillen. Dit leidde ondermeer tot tv-reportages, en een boek over het museum in 3 talen. Het museum krijgt internationale belangstelling dankzij de buitenlandse promotie van Johan Schaeverbeke. Hierdoor slaagt hij erin om zijn museum definitief op de (inter)nationale kaart te zetten.

 

Regio: Brugse Ommeland

Hier ontdek je meer informatie over het Oldtimer Motoren Museum.

José Sintobin

José Sintobin is vrijwilliger/coördinator van de Kunstzomer in de Leiestreek. In 2018 gaat het event al voor de 10de keer door. Tijdens Kunstzomer wil José Sintobin mensen op een laagdrempelige manier in contact brengen met kunst. Tijdens de zomerperiode wordt kunst van diverse pluimage tentoongesteld op speciale locaties in de Leiestreek. Vorig jaar kwamen maar liefst 10.000 bezoekers naar het event. Het is voor steden en gemeenten van de Leiestreek een uitgelezen kans om free publicity te generen, extra bezoekers aan te trekken en speciale locaties in de kijker te zetten.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over de Kunstzomer in de Leiestreek.

Kathleen Cassiers

Sinds 2013 is Kathleen Cassiers zaakvoerder van ‘Zalig bvba’, bekend onder de merknaam ‘zaligaanzee'. Samen met haar partner baat ze gerenoveerde vakantieverblijven aan in Knokke-Heist en Blankenberge. Alle woningen zijn op wandelafstand van het strand en zijn voorzien van de nodige luxe. De woning in Blankenberge is zelfs erkend als viersterren-vakantiewoning. Buiten het toeristische seizoen verblijven veel gasten in zo’n vakantiewoning, met positieve gevolgen voor de lokale economie. Bovendien werkt Kathleen Cassiers partnerships uit om de gasten te laten genieten van de typische lokale evenementen, gerechten enz. … van onze Kust.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over zaligaanzee.

Kenzo Lauwereins

Samen met zijn vader runt Kenzo Lauwereins restaurant ‘Vlass' in Middelkerke. Hij is hoofdsommelier in het restaurant. Met vakkennis en een dosis perfectionisme tilt hij de familiezaak naar een hoger niveau. Hij won ondertussen al tal van prijzen waaronder 'De Gouden Vork 2018', 'Eerste maître d’hôtel van België 2017-2018' en 'Sommelier of the Year'. Hij staat bovendien graag op evenementen, zoals Tastoe. Kenzo Lauwereins doet er ondertussen alles aan om het toerisme in Middelkerke te stimuleren. Zo werd recentelijk in het restaurant een golfwagentje aangekocht. Gasten worden vanaf nu met een klassevolle service naar huis gebracht.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over het restaurant Vlass.

Kris Herteleer

In 1980 nam Kris Herteleer, samen met zijn twee broers, dorpsbrouwerij ‘Costenoble’ in Esen-Diksmuide over. Hij wou de oude ambacht terug tot leven brengen onder een nieuwe naam ‘De Dolle Brouwers’ en dit op een niet-traditionele manier. Er werd een ‘oer’-bier gebrouwen zonder kleurstoffen of andere toevoegsels en zonder chemische processen. Na 38 jaar staat de ambachtelijke werkwijze nog steeds centraal. Brouwer Kris Herteleer werkt nog dagelijks met authentieke apparatuur. Hij lanceerde naast Oerbier nog andere specialiteitsbieren zoals ‘Arabier, Boskeun, Dulle Teve, Stille Nacht’ ... De helft van zijn bieren wordt internationaal uitgevoerd, tot in de VS en Japan.

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over De Dolle Brouwers.

Kursaal Oostende

Het ‘Kursaal Oostende’ is één van de toeristische trekpleisters van de stad aan zee. Het is een mythische plaats met een boeiend verleden dat teruggaat tot in de negentiende eeuw. Het Kursaal staat al bijna 15 jaar op de kaart als internationale venue en dit dankzij de unieke ligging, centraal aan de Belgische kust, een mix van events en een professioneel team. Om het toerisme ook in de vakantieperiodes te promoten, zorgt het Kursaal voor een gevarieerde programma-aanbod, o.a. internationale musicals, een langlopende expo voor gezinnen enz. … Het Kursaal ontvangt hierdoor jaarlijks 300.000 bezoekers, wat ook heel wat inkomsten genereert voor de omliggende horeca.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over Kursaal Oostende.

Lena Beernaert & Peter Gadeyne

Het ‘huisje van Majutte’ in Blankenberge is het oudst bewaarde vissershuisje aan onze Kust. In 2015 kochten Lena Beernaert en Peter Gadeyne het vissershuisje en transformeerden ze het tot een echt museumcafé. Ze maakten beiden een heuse carrièreswitch om hun droom waar te maken. Bezoekers worden op een interactieve manier en tijdens leuke activiteiten ondergedompeld in het boeiend verleden van de Blankenbergse vissers. In een nostalgische sfeer wordt er een hapje en een drankje genuttigd. Door dit originele concept, is het ‘huisje van Majutte’ de voorbije twee jaar uitgegroeid tot een toeristische topper in Blankenberge en omstreken. Met veel doorzettingsvermogen zijn Lena Beernaert en Peter Gadeyne elke keer weer op zoek naar verbetering.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over Het Huisje van Majutte.

Lex Corijn

Als zaakvoerder van ‘R&Breakfast', verdiept Lex Corijn zich telkens weer in nieuwe trends rond ‘hospitality’. Hij ging bijvoorbeeld op zoek naar een innovatief en technologisch concept om rechtstreekse communicatie tussen de klant en gastheer vanuit de kamer en de B&B te verbeteren. De snel, evoluerende toeristische wereld zorgt ervoor dat Lex Corijn zich verder wil profileren. Hiervoor bezoekt hij jaarlijks tal van steden om nieuwe trends op te pikken om ze daarna door te voeren in de eigen zaak. Dankzij zijn innovatieve aanpak is hij ook een gepassioneerde ondernemer die campagnes en acties van de Leiestreek tot in de kamer van de bezoeker brengt. Zijn vernieuwende manier van werken waar ‘Rust en Beleving’ (R&B) centraal staan, krijgt regelmatig aandacht in de media.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over R&breakfast.

Luc Sesier

Luc Sesier zet zich dag en nacht in voor het toerisme. Hij was 25 jaar lang reisleider bij de VTB-VAB waarbij hij mensen overtuigde een dag of een weekend te vertoeven aan de Westkust. Daarnaast was hij al die jaren actief als ambassadeur voor Koksijde. Hij was een gids voor wandelingen in de stad. Luc Sesier gaf jaren les aan Syntra West en de VDAB als cursuscoördinator voor de ‘cursus toerisme’. Bovendien begeleidde hij in het verleden tal van buitenlandse delegaties rond in onze regio. Kortom Luc Sesier is begeesterd door het toerisme in Koksijde en wil de gemeente steeds weer in de kijker zetten.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over het toerisme in Koksijde.

Lydie Valcke

Lydie Valcke is eigenares van het ‘Koningin Astridhuis’ in Kortrijk, een beschermd monument uit de 19de eeuw dat door haar werd aangekocht en gerenoveerd. Het gebouw kreeg op 5 april 1935 hoog bezoek van Koningin Astrid en dit wordt op de dag van vandaag nog altijd ten ere gehouden. Niet alleen met een infobordje aan het gebouw, maar ook met regelmatige gidsbeurten voor toeristen. De bezoekers krijgen uitleg over de geschiedenis van het huis en over het bezoek van de Koningin.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over het Konigin Astridhuis.

Marivic Mira Alcantara

Marivic Mira Alcantara kocht in 2014 het cargoschip Lucie in Izegem en bouwde het samen met haar partner om tot woonboot. Sinds 2015 werd de voormalige schipperswoning als gastenkamer verhuurd. De bezoekers van de B&B worden natuurlijk getrakteerd op een gratis boottochtje met de Lucie. Ondertussen is ook al een andere boot ‘Vickske’ operationeel voor het publiek. Vickske is een nieuwe ‘pic-nic bootje’ dat vanuit een afgedankte casco gemaakt werd. De leuke verhalen achter deze projecten kan je bovendien nalezen op hun blog.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over het cargoschip Lucie.

Mark Wentein

Mark Wentein is zaakvoerder van ‘Bvba Hippo-service’, Bvba Koetsen Calebout en Bvba Hippo-Agri. Hij is een gedreven toeristische ondernemer en in de recreatieve sector in Brugge en omstreken. Hij is eveneens Gedelegeerd-Bestuurder van de vzw De Brugse Koetsiers en Chairman of European Horse Network. Al sinds 1984 verhuurt Mark Wentein huurkoetsen in Brugge. Hij is bovendien eigenaar van de historische 17de -eeuwse hoeve ‘Klein Fort van Beieren’ (brasserie) in Koolkerke. Onder zijn impuls, werd met de medewerking van Westtoer het ‘Provinciale Fortenroute ‘opgezet (een recreatieve ruiter- en menroute).  Daarnaast geeft Mark Weintein gidsbeurten met segways in Brugge. Hij blijft, ondermeer met een eigen tijdschrift, het toerisme met paarden in onze streek promoten. Hij is een verdienstelijke ondernemer die toeristische aanbiedingen in de buitenlandse pers blijft promoten.

 

Regio: Brugse Ommeland

Hier ontdek je meer informatie over de Provinciale Fortenroute.

Martin Bacquaert

Martin Bacquaert is wijnbouwer van het ‘Wijndomein Entre-Deux-Monts’, één van de meest noordelijke gelegen domeinen van Europa, nabij de Franse grens tussen de Rode en de Zwarte Berg. Bacquaert doet er alles aan om van het mooie domein in het Heuvelland een trekpleister te maken voor het grote publiek. Je kan natuurlijk passeren voor een degustatie. Maar er is daarnaast ook een traject van 5km door de wijnvelden met boeiende infopanelen. Elk paneel beschikt over een persoonlijk interview met wijnbouwer Martin Bacquaert die een educatief thema belicht (bv. duurzaamheid).

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over het wijndomein Entre-Deux-Monts.

Matti Vandemaele

Onder leiding van directeur Matti Vandemaele en zijn team groeide ‘Peace Village Hostel’ in Mesen uit tot een topplek om met een grote groep de streek rond Ieper te verkennen in het kader van de herdenking van de Groote Oorlog. Bovendien werd de voorbije jaren sterk geïnvesteerd en geïnnoveerd om nog beter op de wensen van de klanten te kunnen inspelen. Het succes van Peace Village groeide uit dankzij een sociaal en ethisch verantwoorde aanpak. Naast een eigen educatief aanbod (workshops, wandelingen) begeleiden ze groepen in het grote aanbod in de streek. Er wordt bovendien actief samengewerkt met gidsen en musea uit de streek. Het hostel vervult als het ware mee de rol van toeristische dienst voor de stad Mesen, ook in het buitenland.

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over Peace Village.

Michael Lemenu

Michael Lemenu is medewerker bij Cultuur en Toerisme Veurne. Hij is de drijvende kracht achter de organisatie en promotie van evenementen rond Historisch Veurne. Daarnaast organiseert hij tijdelijke tentoonstellingen en theaterwandelingen met bijhorende randanimatie. Allemaal activiteiten en events die door de bezoekers van de streek telkens weer worden gesmaakt. Dit jaar wordt het aanbod nog uitgebreid, met een ‘Jardin du Tertre’ in het stadspark van Veurne. Steeds weer staan beleving en geschiedenis op maat van de bezoeker centraal.

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over Historisch Veurne.

Michel De Vos

Met zijn Blankenbergse rederij ‘Water-Taxi’ biedt Michel De Vos een divers aanbod aan activiteiten aan. Bezoekers worden tijdens de trip ondergedompeld in een echte ‘nautische experience’, telkens op maat van de klant. Bezoekers maken kennis met de boot, de haven en de zee in al zijn facetten. Ze kunnen ook zeehonden gaan spotten of een trip maken naar Zeebrugge. Het zijn boeiende tochtjes die elke keer weer blijven hangen.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over Water-Taxi.

Miek Vandamme

Miek Vandamme is eigenaar van het koffiehuis ‘Mokka en Meer’. Naast een koffiehuis, is het ook een gezellige ontmoetingsplaats waar bezoekers terecht kunnen voor een ambachtelijk ontbijtbuffet, lunch met streekproducten of huisgemaakte zoete zondes. De huisgemaakte dranken en het eten wordt bereid met typische streekproducten. Daarnaast is er buiten een speelplein voor gezinnen met kinderen. Deze unieke zaak is een vaste stek voor heel wat toeristen in de regio. ‘Mokka en Meer’ werd bovendien infopunt Leiestreek, met persoonlijke uitleg en wandeltips van de gastvrouw. Mieke Vandamme werkt hiervoor ook samen met andere infopunten uit de strek om de Leiestreek verder in de spotlights te zetten.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over Mokka en Meer.

Museos

MuseOs’ is een natuurhistorisch museum in Koksijde over schedels, skeletten van recente en uitgestorven zoogdieren, vogels en reptielen. Het is het levenswerk van biologen Luc Tyteca en Leentje Vandenhoudt. Ze verzamelden de voorbije 30 jaar een unieke collectie die bezoekers uit de hele wereld weet te boeien.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over Museos.

Oostende is wa de max (Toerisme Oostende vzw)

Tijdens de zomer van 2016 tot 2017 pakte Toerisme Oostende vzw uit met een doelgerichte campagne voor de inwoners van stad Gent: 'Oostende is wa de max'. De campagne focuste zich specifiek op Gentenaars met een promotiespot, een bon in de Gentenaar voor een goodiebag etc. Daarnaast werd Jan Matthys, ook wel gekend als Homo Turisticus, ingeschakeld om de Gentenaren te overhalen naar Oostende te komen. Verschillende Gentse horecazaken toverden een Oostends gerecht op de menukaart. De campagne kreeg heel wat media-aandacht en zorgde ervoor dat gedurende twee zomers lang meer dan 2.500 Gentse gezinnen naar Oostende kwamen.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over 'Oostende is wa de max'.

Patrick Danneels

De IJshoeve’ in de buurt van het pittoreske Damme bestaat in 2018 20 jaar. De voorbije twee decennia bouwde Patrick Danneels de kindvriendelijke zaak uit tot een populaire stopplek langs het fietsnetwerk. Hij kreeg ondertussen ook het 100% West-Vlaams-label én het Q-label (Westtoer). De IJshoeve beschikt over 45 melkkoeien en dagelijks wordt met verse koeienmelk artisanaal roomijs gemaakt. Sinds dit jaar installeerde Patrick Danneels ook een ijsautomaat in zijn bedrijf. Van overal komen speciaal naar de IJshoeve om zijn kwalitatieve, dagverse producten te kopen. Het bedrijf levert ook aan verschillende horecazaken.

 

Regio: Brugse Ommeland

Hier ontdek je meer informatie over de IJshoeve.

Paul Asselman

Paul Asselman is bestuurder bij Hotels Regio Brugge vzw. Sinds een drietal jaar is hij de drijvende kracht achter Les Costumés, een jaarlijks parade in januari. Mensen van overal zakken af naar Brugge om deel te nemen aan de parade in de stijl van het Venetiaanse Carnaval. Het event is uitgegroeid tot een heus spektakel waar tienduizenden dag- en verblijftoeristen op afkomen. Iets waar organisator Paul Asselman zeker grote verdienste aan heeft. Hij en andere leden van de vzw, willen dit event bovendien uitbreiden naar de rest van West-Vlaanderen.

 

Regio: Brugse Ommeland

Hier ontdek je meer informatie over events in Brugge.

 

Philippe Uyttenhove & Sharon Evans

Al 28 jaar lang organiseren Philippe Uyttenhove en Sharon Evans onder de naam ‘Quasimodo Tours’ daguitstappen vanuit Brugge naar de Ieperboog en in het Brugse Ommeland. Met hun tour Flanders Fields willen ze bezoekers een inzicht geven in de geschiedenis van ’14-18' in de Westhoek. Daarnaast kunnen toeristen het Brugse Ommeland bezichtigen in de tour ‘The Best of Belgium in one day’. Alle toeren zijn ééndaagse trips voor toeristen. Zo stimuleren ze het verblijfstoerisme in de stad en kunnen ze (vaak Engelstalige) toeristen overtuigen om mee te gaan op daguitstap. Dankzij hun gedrevenheid, staat Quasimodo op nummer 1 op het ‘to-do-lijstje’ in Brugge.

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over Quasimodo Tours.

Piet Goddaer (Ozark Henry)

Al van kleins af aan is Piet Goddaer, alias Ozark Henry, kind aan huis in Oostduinkerke. Hij vestigde zich acht jaar geleden en bouwde er een gezinsleven uit. Hij is ervan overtuigd dat zijn nieuwe werkplek in Wulpen hem veel nieuwe (muzikale) inspiratie zal opleveren. De zanger komt er helemaal tot rust in de natuur en laat er zich op muzikaal vlak door uitdagen. Hij is een graag geziene gast in de stad en kreeg zelfs de titel van cultureel ambassadeur. Piet Goddaer heeft eeuwig zijn hart verloren aan Oostduinkerke.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over Oostduinkerke als toeristische stad.

Piet Wostyn

In het hartje van Torhout bestaat sinds vijf Wostyn-generaties (1869) een mosterdwinkeltje: ‘Mostaard Wostyn'. Piet Wostyn is eigenaar van de zaak. Samen met zijn vrouw zijn ze echte ambassadeurs van Torhout. Hun artisanale mosterd staat wereldwijd in culinaire kringen zeer hoog aangeschreven. Met hun pittige streekproduct zetten ze Torhout op de toeristische kaart. Zowel toeristen als inwoners laten ze genieten van een heerlijk potje mosterd uit het Brugse Ommeland. De Mostaard werd in 2006 als eerste mosterd in Vlaanderen erkend als streekproduct. Sindsdien is Wostyn uitgegroeid tot een echte wereldspeler. En het aanbod werd ook ondertussen ook verbreed. Zo kan je al proeven van mosterdjenever, mosterdpralines, mosterdbier … ja, er is zelfs een mosterdmuseum waar je de passie van Wostyn letterlijk en figuurlijk kan proeven.

 

Regio: Brugse Ommeland

Hier ontdek je meer informatie over Mosterd Wostyn.

Pieter Janssens

In 2012 nam Pieter Janssens het restaurant ‘Den Heksestoel’ in Loker (Heuvelland) over. Als geboren en getogen ‘Westhoeker’ probeert hij de ziel van het Heuvelland en de regio in zijn gerechten en service te leggen. Productkwaliteit staat op de eerste plaats. Den Heksestoel serveert gerechten die gemaakt zijn met streekproducten. Niet toevallig is Pieter Janssens ook enthousiaste Lekkere Westen chef. De Heksestoel kreeg ondertussen ook het kwaliteitskeurmerk ‘Q-label’ mee. De uitbater richt zich met zijn restaurant graag op gezinnen met kinderen, o.a. door het kindvriendelijke infrastructuur en de menukaart. Den Heksestoel is tevens toeristisch infopunt voor de streek en ‘Herdenkingspartner Westhoek’. Van enthousiasme voor de streek gesproken!

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over Den Heksestoel.

Pieter-Jan Breyne

Anno 2018 zijn escaperooms een ware hype. Pieter-Jan Breyne is samen met enkele vrienden bedenker en ontwikkelaar van de allereerste ‘escape game’ in België. Het is gelegen in Ieper en heet The Longest Hour. Al meer dan duizenden teams trokken naar het Ieperse ontsnappingshuis om de uitdaging aan te gaan. The Longest Hour is bovendien een trekpleister voor veel toeristen. Het concept kreeg snel navolging in de rest van het land. Dit jaar opent zaakvoerder Pieter-Jan Breyne een tweede vestiging in Ieper. Het spelconcept is ditmaal nog unieker, met 2 verschillende spellen én ..  een race tegen de klok.

 

Regio: Westhoek

HIer ontdek je meer informatie over The Longest Hour.

Roger Linthout

Roger Linthout is kapitein en eigenaar van de ‘Endlich', het bekendste vlaggenschip van Nieuwpoort. Wie langs de promenade wandelt in Nieuwpoort, ziet het 64-jarige zeiljacht al van ver liggen. Roger Linthout stelt zijn schip graag ter beschikking aan toeristen en bezoekers. Hij wil de mensen laten genieten van het zeilen met een klassiek schip en geeft ze onderweg ook de nodige tips en uitleg. Kapitein Linthout is een echte ambassadeur van de zee en het zeilen. Op die manier proeven toeristen van het échte leven op zee en genieten ze van de unieke, betaalbare ervaring.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over het Vlaggenschip Endlich.

Rudy Desmedt

Sinds 1984 maakt Rudy Desmedt deel uit van vzw VVV Lissewege. Samen met een vriend, begon hij destijds op eigen initiatief met een infokantoor voor toeristen in Lissewege. Hij gaf bezoekers de nodige info en maakte toeristische folders en een website. Ondanks beperkte middelen slaagde hij er ook in om evenementen te organiseren in ‘het witte dorp’. Maar het enthousiasme van Rudy Desmet om Lissewege in de picture te zetten bleef nog niet gestild. Zo werd hij coördinator voor het geprezen boek ‘Lissewege en Ter Doest, Monnikenwerk’. Hij verzorgde ook de inrichting van het Bezoekerscentrum in de Oude pastorie, richtte het unieke Heiligenmuseum op en opende retro-snoepwinkel ‘De Soete Paepe’.

 

Regio: Brugse Ommeland

 

Sandie Descamps

In het kleine Westvleterendorp runt Sandie Descamps haar levenswerk, hotel ‘Het Heilige Genot’. Daarnaast is ze ook gepassioneerde gastvrouw en manusje-van-alles in het hotel. Sandie slaagde erin om haar hotel een blijvend karakter te geven, kreeg overal lovende kritieken op recensiesites en na amper drie jaar kreeg haar hotel al vermelding als 3de beste hotel van België.

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over het hotel Het Heilige Genot.

Sofie Ketels

Bijna 25 jaar is Sofie Ketels horeca-uitbaatster. Ze begon op de Zeedijk in De Panne. Ze leerde er cocktails shaken en besloot zich hierin verder te specialiseren. Ze richtte daarna haar woonkamer in als gezellige lounge en in ‘Sofie’s Living Room’ maakt ze cocktails voor al haar gasten. Om het toerisme in Koksijde te promoten, opende ze vorige zomer 2 beachbars (Sofie's Sunset en Aloha Beach). Op die manier werkte Sofie Ketels mee aan het versterken van het hippe en trendy imago van de Kust. Als kers op de taart won ze de allereerste ‘bartender competition’ van Campari. Haar cocktail ‘The Mistress’ mocht Sofie als enige gastbarvrouw serveren in Milaan, in het beroemde Camparino Bar.

Regio: Kust

 

Sofie Vandamme

Sofie Vandamme is trotse eigenaar van het familiehotel ‘Soll Cress' in Koksijde. Het hotel onderscheidt zich door het familiaal aspect en het persoonlijk contact met de bezoekers. Het doel van Sofie Vandamme en haar zus: laat elke bezoeker terugkeren als tevreden klant. Naast haar job als hotelier werkt ze als secretaris voor Horeca Koksijde, is ze schatbewaarder van de vzw Koksijde Hotels en is ze bestuurder van Horeca West-Vlaanderen en Sectorcommissie Hotels in Brussel. Een ondernemende dame dus. Ze streeft er bovendien steeds naar om nieuwe mogelijkheden, innovaties en verplichtingen vlot in haar zaak te implementeren. Op die manier draagt ze dit verder uit naar de Kust en de hele sector.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over het hotel Soll Cress.

Stefaan Couttenye

Stefaan Couttenye is chef-kok en eigenaar van het restaurant ’t Hommelhof’ in Watou. Hij is culinair ambassadeur van de Westhoek en dé pionier die bier in de kwaliteitskeuken
introduceerde. Wat hem overigens de niet onaardige titel ‘Godfather van de biergastronomie’ opleverde. Stefaan Couttenye tovert verrassende gerechten op tafel en werkt hiervoor steeds met typische streekbieren en andere lokale producten uit de Westhoek. Zowel GaultMillau als Michelin bekroonden zijn Brouwersmenu. In 2013 bracht hij het boek ‘Biergastronomie uit de Westhoek’ uit, een bloemlezing van zijn allerbeste bierrecepten.

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over het restaurant 't Hommelhof.

Stefaan Vanderstraete

Stefaan Vanderstraete is zaakvoerder van ‘Menin Gate School Hotels’. In 2004 richtte hij, samen met zijn partner, schoolhotels ‘Menin Gate’ (50 bedden) en ‘Poppies’ (70 bedden) op. In 2006 opende hij al en derde Ieperse vestiging onder de naam ‘The Salient’ en de zaak ‘Poppies Albert’ in de Franse Sommeregio. En de uitbreiding ging daarna steeds verder. In 2017 waren er maar liefst 40.000 overnachtingen in Ieper en Haringe. Stefaan Vanderstraete speelt daarenboven ook een rol bij de promotie van toerisme in Ieper. Zo is hij voorzitter van vzw Promotie Toerisme Ieper (PTI), medestichter van de Ieperse kerstmarkt, initiatiefnemer van de eerste ‘Discovery Tour Ypres & Somme’ … Een bezige bij dus!

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over de Menin Gate School Hotels.

The tAble van Hotel Ariane

The tAble van hotel Ariane is een innovatief gastronomisch concept in Ieper. Gasten genieten tijdens het diner van een ‘complete experience’. De grote eettafel (20p) verschuift 6 keer tussen keuken en restaurant en bij elke passage beleven de gasten een culinaire reis naar de Westhoek. Maar er worden nog meer zintuigen geprikkeld. Dankzij de filmische beeldpresentatie en unieke sfeer en decoratie krijg je een totaalbeleving van de streek voorgeschoteld. Een maaltijd om nooit te vergeten. Niet toevallig kregen Natasja Feliers en haar team ook erkenning als ‘Logies van de Toekomst’.

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over The tAble van hotel Ariane.

Thibaud Hermans

Thibaud Hermans runt drie (!) horeczaken in De Haan: vleesrestaurant ‘Grill Bleu Chaud’, vis- & zeevruchtenrestaurant ‘Villa de Torre’ (historische erfgoed) en een B&B met private sauna ‘Hoeve Welgelegen’. Hij behaalde ook een Q-label, want zijn kwaliteitsengagement aantoont. In zijn horecazaken werkt hij nauw samen met lokale leveranciers, met respect voor lokale producten. Het toerisme in De Haan ligt Thibaud Hermans nauw aan het hart, daarom zoekt hij graag aansluiting bij nieuwe initiatieven, innovaties en events die de regio in de kijker zetten …

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over vleesrestaurant Grill Blue Chaud.

Tom Hoornaert

Tom Hoornaert is zaakvoerder van ‘VOS Travel’, een internationale touroperator met hoofdkantoor in Roeselare. Na 25 jaar in het vak, wil hij blijven innoveren in zijn bedrijf. VOS Travel is gespecialiseerd in individuele fiets- en wandelvakanties. Tom Hoornaert slaagde erin om zijn zaak uit te bouwen tot dé pionier voor het aanbieden van vakanties in West-Vlaanderen, ondermeer voor Nederlanders. Tom Hoornaert speelt hierbij z’n toeristische kennis en ervaring graag door. Hij biedt de gasten een mix van leuke fietstrajecten aan, bezoeken aan musea, kaartmateriaal, bagagetransport, horeca-adresjes … Op die manier tracht hij de troeven van de provincie West-Vlaanderen in de kijker te zetten. VOS Travel bracht het voorbije jaar bijna 70.000 klanten aan en zette de provincie mee internationaal op de kaart.

 

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over VOS Travel.

Veronique Vandewalle

Het 4-sterrenhotel ‘Parkhotel’ is gevestigd in Kortrijk en wordt uitgebaat door de dynamische onderneemster Veronique Vandewalle. Het hotel wordt voortdurend vernieuwd om een unieke beleving aan te bieden aan de klanten. Je vindt er een vijftigtal nieuwe kamers, trendy bar Jules met buitenterras, een uitgebreide wellness, vergaderzalen, ondergrondse parkeergarage, enz. … En Veronique Vandewalle blijft innoveren. Zo komen er nog een heel wat kamers en een mini-bioscoopzaal bij. Het Parkhotel draagt bovendien trots het Q-label, want gastvrijheid en klantvriendelijkheid staan er centraal.

Regio: Leiestreek

Hier ontdek je meer informatie over Parkhotel.

Vincent Deconinck

Vincent Deconinck is stichter van het hotel ‘Donny resorts’ en auteur van het boek ‘Met de familie aan zee’. Zijn boek gaat over de hotelgeschiedenis in De Panne. In het boek wordt er ook verteld over zijn familiehotel Donny. 25 jaar geleden richtte hij zijn zaak op. Ondertussen bestaan er nu al vier hotels. Een vijfde wordt dit jaar geopend. De hotels worden volledig ingericht met wanden uit de geschiedenis. De familiale sfeer en het respect voor de geschiedenis staan telkens centraal. Daarnaast promoot Vincent Deconinck actief de toeristische activiteiten in de Panne, zoals het Festival aan Zee.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over Villa Anita van de Donny Resorts Group.

Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort (VYN)

De ‘Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort’ (VYN) is de grootste haven van Noord-Europa. Met 1000 ligplaatsen en 6000 staanplaatsen is het een trekpleister voor heel wat toeristen. Veel toeristen komen naar de haven om de watersport te beoefenen of om in de jachthaven te vertoeven. Bootreizigers, die wat langer blijven, worden gestimuleerd om andere steden in de streek te bezoeken. Daarnaast organiseert de jachthaven veel evenementen en activiteiten om het jachtleven te promoten. Dankzij het leiderschap en het teamwerk is de jachthaven uitgegroeid tot een unieke, toeristische plaats aan de Kust.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over de Vlaamse Yachthaven in Nieuwpoort.

vzw IJzervaarders

Sinds een kwarteeuw baat ‘vzw De IJzervaarders’ de jachthaven uit op de IJzer in Diksmuide. De sterke ontwikkeling van de jachthaven is de verdienste van deze vereniging. De haven breidde uit en kreeg de naam ‘Portus Dixmuda’ mee. Het is een van de mooiste plekjes van Diksmuide. Jaarlijks meren heel wat toeristen aan voor een of meerdere dagen in de streek. Dankzij de vrijwillige inzet en eigen middelen van de vzw De IJzervaarders wordt Portus Dixmuda gezien als een van de best ingerichte en gastvrije havens in Vlaanderen. Kortom, een ambassadeur voor het toerisme in Diksmuide, de Westhoek en West-Vlaanderen.

 

Regio: Westhoek

Hier ontdek je meer informatie over de Portus Dixmuda.

Walter Maes

In 1994 werd Walter Maes lid van de ‘Veloclub Verenigde Vrienden’. De club helpt het gemeentebestuur van Koksijde bij de organisatie van het WK veldrijden, jaarlijks een event dat tienduizenden bezoekers trekt. In 2000 werd Walter Maes voorzitter en daarna parcoursverantwoordelijke. Na jarenlange ervaring, kent Walter Maes de kneepjes van het vak, maar in 2018 bouwt hij zijn laatste parcours en geeft dan de fakkel definitief door. Bij de volgende Vlaamse Duinencross, zal Walter Maes vanaf dan genieten langs de zijlijn en niet meer als parcoursbouwer.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over De Vlaamse Duinencross.

Wim Bonte

Wim Bonte is zaakvoerder van B&B en ontmoetingsplaats d’Oude Brouwerij. Het gebouw ontstond in 1872 en was eigendom van Wim’s betovergrootvader die er bier in brouwde. Met enorm veel enthousiasme en steun restaureerde hij het pand, dompelde hij het onder in een B&B en creëerde er ontmoetingsfaciliteiten in. Toerisme Vlaanderen gaf het pand een comfortclassificatie van vier sterren. Gasten kunnen genieten van de streek en proeven van een (streek)biertje. Wim Bonte werkt daarnaast nauw samen met andere toeristische partners (restaurants, wellness, boerderijen, etc.) uit de streek. Op die manier versterken de ondernemers uit de regio elkaar en blijven ze innoveren.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over d'Oude Brouwerij.

Winter in Oostende (Toerisme Oostende vzw)

Toerisme Oostende vzw (onder leiding van directeur Peter Craeymeersch) pakt ook in de winter uit met originele events en campagnes die de ‘Stad aan Zee’ extra aanlokkelijk maken voor bezoekers. Het jaarlijkse event ‘Winter in Oostende’ werd daarom in een nieuw jasje gestoken, met schaatspiste  op de vijver, lichtshows, een originele inpakbar, een gezellige Christmas Village en nog meer. Een totaalverhaal voor de liefhebber van de betere kerstsfeer, dus. En met succes. Oostende beleefde de beste decembermaand in jaren, met hoge hotelbezetting en veel bezoekers.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over Winter in Oostende.

Xavier Vercaemst

Xavier Vercaemst startte drie jaar geleden de hotelgroep ‘C-Hotels’ op. Hij is een dynamische ondernemer en ambassadeur voor het toerisme in West-Vlaanderen. Zijn hotels liggen verspreid over heel de Kust, zoals Oostende, Blankenberge, Middelkerke … De voorbije jaren werd bovendien stevig geïnvesteerd in de hotels, telkens met respect voor de karakter van de gebouwen. Xavier Vercaemst zette, na de overname, ook hotel Andromeda in Oostende terug op de kaart. Het hotel onderging een echte metamorfose waardoor het terug een mooie zaak is, de 4 sterren waardig. Als CEO droeg Vercaemst bij tot de ontwikkeling van de toeristische sector aan de Kust door tal van innovaties en vernieuwingen. 

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over het hotel Andromeda.

XOKA-Events vzw

In 2016 werd XOKA-Events opgericht door vier jonge twintigers die de zeilsport wilden promoten bij jongeren via de ‘Nieuwpoort International Youth Regatta’. Dit zeilevent wordt jaarlijks georganiseerd in het eerste weekend van juli in Nieuwpoort. Het biedt jongeren (tussen 16 en 29 jaar) een unieke kans om zonder ervaring of eigen boot te proeven van het echte zeilleven. Tijdens het weekend worden er verschillende activiteiten (o.a. een welkomstbarbecue) georganiseerd om de bezoekers een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Mede dankzij dit succesvol event staat Nieuwpoort op de kaart als Vlaamse yachtingscene.

 

Regio: Kust

Hier ontdek je meer informatie over NIYR.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF