Driejaarlijkse West-Vlaamse toerismeprijzen

Beste Toeristische Ondernemer

Voor de categorie 'Beste toeristische ondernemer' werden telkens 3 kandidaten per regio genomineerd.
Ontdek hieronder de verschillende laureaten...

 

 

BRUGSE OMMELAND

Patrick Danneels

De IJshoeve’ in de buurt van het pittoreske Damme bestaat in 2018 20 jaar. De voorbije twee decennia bouwde Patrick Danneels de kindvriendelijke zaak uit tot een populaire stopplek langs het fietsnetwerk. Hij kreeg ondertussen ook het 100% West-Vlaams-label én het Q-label (Westtoer). De IJshoeve beschikt over 45 melkkoeien en dagelijks wordt met verse koeienmelk artisanaal roomijs gemaakt. Sinds dit jaar installeerde Patrick Danneels ook een ijsautomaat in zijn bedrijf. Van overal komen bezoekers speciaal naar de IJshoeve om zijn kwalitatieve, dagverse producten te kopen. Het bedrijf levert ook aan verschillende horecazaken.

 

Hier ontdek je meer informatie over de IJshoeve.

Rudy Desmedt

Sinds 1984 maakt Rudy Desmedt deel uit van vzw VVV Lissewege. Samen met een vriend, begon hij destijds op eigen initiatief met een infokantoor voor toeristen in Lissewege. Hij gaf bezoekers de nodige info en maakte toeristische folders en een website. Ondanks beperkte middelen slaagde hij er ook in om evenementen te organiseren in ‘het witte dorp’. Maar het enthousiasme van Rudy Desmet om Lissewege in de picture te zetten bleef nog niet gestild. Zo werd hij coördinator voor het geprezen boek ‘Lissewege en Ter Doest, Monnikenwerk’. Hij verzorgde ook de inrichting van het Bezoekerscentrum in de Oude pastorie, richtte het unieke Heiligenmuseum op en opende retro-snoepwinkel ‘De Soete Paepe’.

 

Hier ontdek je meer informatie over De Soete Paepe.

Piet Wostyn

In het hartje van Torhout bestaat sinds vijf Wostyn-generaties (1869) een mosterdwinkeltje: ‘Mostaard Wostyn'. Piet Wostyn is eigenaar van de zaak. Samen met zijn vrouw zijn ze echte ambassadeurs van Torhout. Hun artisanale mosterd staat wereldwijd in culinaire kringen zeer hoog aangeschreven. Met hun pittige streekproduct zetten ze Torhout op de toeristische kaart. Zowel toeristen als inwoners laten ze genieten van een heerlijk potje mosterd uit het Brugse Ommeland. De Mostaard werd in 2006 als eerste mosterd in Vlaanderen erkend als streekproduct. Sindsdien is Wostyn uitgegroeid tot een echte wereldspeler. En het aanbod werd ook ondertussen ook verbreed. Zo kan je al proeven van mosterdjenever, mosterdpralines, mosterdbier … ja, er is zelfs een mosterdmuseum waar je de passie van Wostyn letterlijk en figuurlijk kan proeven.

 

Hier ontdek je meer informatie over mosterd Wostyn.

DE KUST

Stefaan & Els Casier

Stefaan en Els Casier zijn de zaakvoerders van familiebedrijf camping Veld & Duin, die in 2017 haar 50 jarig jubileum vierde. Veld & Duin is al jaren een fraai voorbeeld voor de
sector. Naar aanleiding van het jubileumjaar organiseerden Stefaan en Els een feest om de camping extra in de kijker te zetten bij kampeerders en bezoekers. Om andere toeristen met de camping te laten kennismaken werd de tentoonstelling ‘De wereld als camping’ georganiseerd. Een originele expo op 8 locaties in de camping. De knappe tentoonstelling werd verlengd dankzij de vele positieve reacties.

 

Hier ontdek je meer informatie over camping Veld & Duin.

Sofie Ketels

Bijna 25 jaar is Sofie Ketels horeca-uitbaatster. Ze begon op de Zeedijk in De Panne. Ze leerde er cocktails shaken en besloot zich hierin verder te specialiseren. Ze richtte daarna haar woonkamer in als gezellige lounge en in ‘Sofie’s Living Room’ maakt ze cocktails voor al haar gasten. Om het toerisme in Koksijde te promoten, opende ze vorige zomer 2 beachbars (Sofie's Sunset en Aloha Beach). Op die manier werkte Sofie Ketels mee aan het versterken van het hippe en trendy imago van de Kust. Als kers op de taart won ze de allereerste ‘bartender competition’ van Campari. Haar cocktail ‘The Mistress’ mocht Sofie als enige gastbarvrouw serveren in Milaan, in de beroemde Camparino Bar.

 

 

Xavier Vercaemst

Xavier Vercaemst startte drie jaar geleden de hotelgroep ‘C-Hotels’ op. Hij is een dynamische ondernemer en ambassadeur voor het toerisme in West-Vlaanderen. Zijn hotels liggen verspreid over heel de Kust, zoals Oostende, Blankenberge, Middelkerke … De voorbije jaren werd bovendien stevig geïnvesteerd in de hotels, telkens met respect voor de karakter van de gebouwen. Xavier Vercaemst zette, na de overname, ook hotel Andromeda in Oostende terug op de kaart. Het hotel onderging een echte metamorfose waardoor het terug een mooie zaak is, de 4 sterren waardig. Als CEO droeg Vercaemst bij tot de ontwikkeling van de toeristische sector aan de Kust door tal van innovaties en vernieuwingen. 

 

Hier ontdek je meer informatie over hotel Andromeda.

LEIESTREEK

Bruno Lambert

Bruno Lambert is marketingmanager bij ‘Brouwerij Van Honsebrouck’. Zaakvoerder Xavier Van Honsebrouck besloot na 115 jaar om de brouwerij in een gloednieuwe site te vestigen. In 2016, opende er, naast een vestiging in Ingelmunster nu een brouwerij in het naburige Emelgem: ‘het Bierkasteel’. Bruno Lambert stond aan de wieg van het Bierkasteel. Er worden meerdere soorten bieren geproduceerd, maar de site biedt veel meer. De focus ligt op beleving. Naast de brouwerij is er nog een bezoekerscentrum, brasserie, event-locatie, bierboetiek en bruine kroeg, beter gekend als ‘Michelle’s pub’. Sinds de opening van het bierkasteel ontving het al 100.000 bezoekers van over de hele wereld. Iedereen die van bier en beleving houdt, kan er terecht. Het is daarnaast de ideale stopplaats bij een fietsuitstap of voor een snelle hap.

 

Hier ontdek je meer informatie over Brouwerij Van Honsebrouck.

Cindy Monnens

Cindy Monnens wil van haar trendy museumbistro ‘Kaffee Damast’ in Kortrijk een plek maken waar iedereen zich thuis voelt. Door haar ruim aanbod aan activiteiten en belevingen, trekt ze een breed publiek aan. Cindy Monnens serveert streekproducten en organiseert regelmatig workshops, proefsessies, brunchconcerten, tentoonstellingen … En ook relaxen met een intrigerend boek kan er perfect.. Cindy Monnens behaalde vorig jaar het Q-label en volgt ondertussen het traject om toeristisch infopunt te worden van de Leiestreek. Een enthousiaste ambassadeur van de Leiestreek, dat spreekt voor zich.

 

Hier ontdek je meer informatie over Kaffee Damast.

Jeroen Verhaeghe & Stefanie Vaneeckhoutte

‘Achiel en Hector’ is het levenswerk van Stefanie Vaneeckhoutte en Jeroen Verhaeghe. De onderneming bestaat enerzijds uit een horecagedeelte en anderzijds uit een educatief belevingsproject. Duurzaamheid en innovatie staan centraal. Zo werken ze wat betreft het horecagedeelte alleen met lokale producten, fairtrade en bio. Voor het educatief project worden er o.a. verschillende kleuterworkshops georganiseerd zoals brood bakken, dierenverzorgingen milieueducatie. De zaak ligt langs het fietsnetwerk en vormt dus een ideaal rustpunt. Er worden ook verschillende routes voor fietsers en wandelaars uitgestippeld en bezoekers kunnen er hun elektrische fiets opladen. Toeristen kunnen extra tips krijgen over het toerisme in de Leiestreek.

 

Hier ontdek je meer informatie over Achiel en Hector.

WESTHOEK

Martin Bacquaert

Martin Bacquaert is wijnbouwer van het ‘Wijndomein Entre-Deux-Monts’, één van de meest noordelijke gelegen domeinen van Europa, nabij de Franse grens tussen de Rode en de Zwarte Berg. Bacquaert doet er alles aan om van het mooie domein in het Heuvelland een trekpleister te maken voor het grote publiek. Je kan natuurlijk passeren voor een degustatie. Maar er is daarnaast ook een traject van 5km door de wijnvelden met boeiende infopanelen. Elk paneel beschikt over een persoonlijk interview met wijnbouwer Martin Bacquaert die een educatief thema belicht (bv. duurzaamheid).

 

Hier ontdek je meer informatie over Entre-Deux-Monts.

Ilse & Niek Benoot-Watteyne

In 2009 namen Niek en Ilse Benoot het museum ‘Hooge Crater’ in Ieper over. Sindsdien waait er een nieuwe frisse wind door het museum en het belevingscafé. Dankzij hun vakkundig ondernemerschap staat het Eerste Wereldoorlogsmuseum meer dan ooit op de kaart. Ze werken hiervoor ondermeer samen met o.a. Quasimodo Tours. De bezoekers worden volledig ondergedompeld in de naoorlogse periode. Het museum haalt niet alleen mooie recensies, het is ook een toeristisch infopunt en herdenkingspartner.

Naast een nieuwe uitbreiding van het museum, startten Niek en Ilse ondertussen ook met vakantiewoning ‘Cottage de Vinck’. In de vakantiewoning is er plaats voor 18 personen. Het is de ideale vakantiewoning voor families met kinderen, waar de rust en natuur centraal staan. Met hun nieuw project 'Barak de Vinck' overnachten bezoekers in een vakantiewoning waar ze back to basic gaan, terug naar 1919.

Ilse en Niek zoeken steeds naar de ideale balans tussen het ondernemen en storytelling.

 

Hier ontdek je meer informatie over het museum Hooge Crater.

Stefaan Vanderstraete

Stefaan Vanderstraete is zaakvoerder van ‘Menin Gate School Hotels’. In 2004 richtte hij, samen met zijn partner, schoolhotels ‘Menin Gate’ (50 bedden) en ‘Poppies’ (70 bedden) op. In 2006 opende hij al en derde Ieperse vestiging onder de naam ‘The Salient’ en de zaak ‘Poppies Albert’ in de Franse Sommeregio. En de uitbreiding ging daarna steeds verder. In 2017 waren er maar liefst 40.000 overnachtingen in Ieper en Haringe. Stefaan Vanderstraete speelt daarenboven ook een rol bij de promotie van toerisme in Ieper. Zo is hij voorzitter van vzw Promotie Toerisme Ieper (PTI), medestichter van de Ieperse kerstmarkt, initiatiefnemer van de eerste ‘Discovery Tour Ypres & Somme’ … Een bezige bij dus!

 

Hier ontdek je meer informatie over de Menin Gate School Hotels.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF